2006-06-01

GWT

Miközben a magyar szcéna web 2.0 moguljai kiosztották egymás között az észt, lement a JavaOne és a 24-órás programozói verseny, a Google publikált egy webfejlesztő eszközt ami java kódból Ajax-os javascriptes alkalmazást csinál.

(A JAvaOne-het visszatérve egy pillanatra: volt egy slot car race nevezetű kis játék, ahol modellautókat kellett programozni valós idejű jávában. Ahogy a 24 órás versenyről elkészült képeket nézem ott is lehetett valami hasonló feladat. Jó poén lehet.)

Szóval, GWT: Letöltöttem, kipróbáltam. Vicces srácok ezek a guglinál, ennek az eszköznek semmihez semmi köze. Saját javadoc formátumuk van, saját futtató eszközük, ant helyett cmd fájlokkal lehet fura formátumú sablon projekteket generálni eclipse alá. Amúgy az alapgondolat nagyon jó és a leírás is ami alapján a kezdő lépéseket meg lehet tenni használható. A Gugli fórumokkal (vagy mi) még nem sikerült megbarátkoznom és érdekes módon nem nagyon van leírva hogy tulajdonképpen ez az ajaxos alkalmazás hogyan kommunikál a szerverrel. Mintha standalone webes alkalmazások írása lenne a cél. Egyébként a Gmail és társai nem ezt az eszközt használják. Ez az eszköz ugyanis csak nemrég, a JavaOne előtt lett kész. Inkább úgy néz ki, mintha valami komolyabb eszköz kis része vagy mellékterméke lenne. Meg kell hallgatni az 56-os javaposse-t amiben Brett Taylor biztos megmondja a frankót ezzel kapcsolatban. (Még nem hallgattam meg.)

Nincsenek megjegyzések: