2007-02-20

Spring MVC tapasztalatok

Megcsináltam egy teljes webalkalmazást Spring MVC-vel és Acegi Security-vel pár hét alatt. Az a véleményem, hogy ez a páros régi kérés-válasz alapú webalkalmazások készítésére nagyjából jó, de modernebb Ajax-os vastagkliensekre már nem. Ahogy ajax-os trükkök kerülnek kilátásba, egyre közelebb érzek egy komplexitásrobbanást, drótozások és hibalehetőségek tömkelegét. Nem jó hogy controllerekker és view-mappelésekkel kell szórakozni amikor a B logikával kellene foglalkozni.

Az Acegi Security mondhatni bevált, bár kicsit bonyolult a konfigurációja a Spring-en belül. (Bonyolult életet lehelni bele és megérteni. Amikor alapvetően működik, onnantól már oké.) A programozása viszont kifejezetten kényelmes. Jó ötlet a ThreadLocal változók használata. Mivel open source, nem gond bővítmények írása sem.

Mit is kell csinálnom, ha egy olyan alap funkciót akarok létrehozni, hogy egy combobox változása szerver interakció után változást okozzon a képernyőn a kliensben. Ez kb. egy kétsoros kód kéne hogy legyen. Ellenben:

  • Rá kell tenni a combobox onChange eseménykezelőjére egy javascript event-et. Célszerű dojo-val elküldeni a szervernek.
  • Controllert mappelni a http kérésre, megcsinálni a logikát ami a választ adja.
  • Megcsinálni a választ, ami lehet egy egyszerű jsp lap(részlet).
  • A képernyőn csinálni egy div-et ahova a választ be lehet illeszteni.
Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal nem szeretnék találkozni, úgyhogy azt hiszem tovább kellene menni a JSF vagy valami másik magasabb szintű webes keretrendszer felé, hátha az jobb. A sima jsp, Dojo-s trükkökkel és saját komponensekkel felejtős.

Persze szép volt, jó volt, jó alkalmazás lett.

Nincsenek megjegyzések: