2007-08-21

Wiw, Webisztán

Még tavasszal fenn volt a Webisztánon (régebben Sztahanov) egy többrészes podcast, amiben a Wiw alapítóival, Cseh Gáborral és Gordon Ákossal beszélgetnek. Nagyon tanulságos, többek között kiderül -bár ezt eddig is tudtam- hogy a kezdeti időkben a wiw-et egyáltalán nem tervezték nagy terhelésre és az egész egy php programból indult. Aztán újragondolták és újraírták abban a szellemben, hogy nagyobb látogatottságot vonzzon, de ennyire nagy ugrásra nem számítottak. Emiatt voltak architektúrális problémáik. Van egy gépházblog a portálon, -ami azóta átköltözött kétszer. Lehet olvasgatni annak, akit érdekelnek a technikai részletek. Látható, hogy nem egyszerű az architektúra és elég sok java komponenst használnak.

http://webisztan.blog.hu/2007/05/13/az_iwiw_sztori_1_resz_2

Elmondja az egyik tag, hogy sokat filóztak különböző dolgokon, például hogy az új ismerős bejelölésekor küldjenek-e emailt vagy mit küldjenek, de végülis az email jó ötletnek és jó behúzóerőnek bizonyult. Az is szándékos, hogy az értesítő emailben nem írják ki a bejelölő ember teljes nevét, hanem csak a keresztnevét. Az eredeti wiw-ben nem lehetett megnézni az ismerősök ismerőseit. Ez is egy nagy behúzóerő, nagy interaktivitást eredményezett, viszont kezdetben sokan ellenezték és valószínűleg néhányakat el is tántorított a site használatától. Az üzenőfal szintén egy ilyen behúzónak lett kitalálva. "Jó érzés ha belépek valahova és ismerős emberek beszólásait látom."

http://webisztan.blog.hu/2007/05/14/az_iwiw_sztori_2_resz

Néhány kulcsmondat a második részből: "Sok jó ötlet van, de figyelembe kell venni az adottságokat is. Nem minden ötletet lehet felhasználni." Sok különböző kapcsolatépítő portált megnéztek és mérlegelték, mit tudnak jól beépíteni a iwiw-be. "Egy kaliforniai cég Törökországban iwiw méretű sikert ért el." "Ausztriában a partyphoto feature megy nagyon, mindent vivő dolog." "Horvátországban blogőrület van." "Húzni kellett egy vonalat, különben sosem lett volna kész a szoftver."

A harmadik részben elmondják, hogy 5-6-an barkácsolták az első időkben.

(Nem írogatom ide a többi linket. A Webisztán élénken foglalkozik a web2 és a kapcsolati hálók kérdésével.)

Negyedik rész: Már nem csinálnák újra akkor sem ha tehetnék, mert 15 versenyző van már, némelyik elég komoly -letisztult funkcionalitással rendelkezik. Mégis csak a myVip futott be rajtuk kívül. Remélik hogy a roma vonalon sikerül megcsinálniuk egy nemzetközi kapcsolati hálót, amit az iwiw-vel eredetileg is akartak.

A HVG-ben is megjelent egy cikk és a Szigeten iwiw világzenei színpad volt a világzenei színpad neve. A HVG-s cikkben inkább üzleti oldalról járják körbe a dolgokat, pl. hogy a vételár lassan megtérül vagy legalábbis biztosan meg fog, és hogy az eladás nem ment teljesen zökkenőmentesen, mert a tagok nem értettek mindig mindenben egyet.
http://hvg.hu/print/200720HVGFriss176.aspx

Megjegyzendő, hogy egy ilyen szociális háló vételi tranzakcióban valószínűleg nem a szoftverarchitektúra kerül sokba, -mert azt egy profi csapat pár hónap alatt sokkal jobban újra tudná írni- hanem a felhalmozott adattömeg és a kialakított napi több(száz)ezer klikkelés, másszóval az ismertség, a név.

Update: Az óriási ismertség ellenére / miatt a site elérhetősége a mai napig hagy kívánnivalót maga után. Szókimondóbban fogalmazva néha kinyílik a bicska a zsebemben böngészés közben.

4 megjegyzés:

tvik írta...

próba

tvik írta...

Egy újabb cikk a Facebookról, Orkutról, Myspace-ről és a Google, Microsoft harcáról a témában a Webisztánon. Ugyanis mindketten meg akarják venni a Facebook-ot.

tvik írta...

Az MS meg is vette 15 milliárd dollárért.

tvik írta...

Hülyeséget írtam. 1.6%-os tulajdonrészt vett meg és az ár alapján az egész cég érne 15 milliárdot. A cikkből minden kiderül.