2007-12-06

Bp nt mUp, December

Csak röviden tegnap estéről:

Simon - Humanoid Robot, Pécskai Balázs (logintsys)


A srác egy humanoid roboton dolgozgat pár éve. Először ablaktörlő motorokkal építette, majd szervómotorokkal, amik még mindig nem elég erősek (pl. nem triviális hogy a robot fel tud-e állni). Delphi-ben programozza és egy külső PC-ről irányítja. Egyelőre csak vezérlése van, nem beszélünk szabályozásról. (Nincs visszacsatolás.) A statikus járás az amikor előre minden ki van számolva, a dinamikus pedig amikor mozgás közben derülnek ki dolgok. Vagy talán a statikus járás az, amikor a mozgás minden pillanatában a robot statikus egyensúlyi helyzetben van? Ott ült a robot statikusan mikulás sapkában. Elvileg az előadások után mozgott is, de addigra már eljöttem.

Google Android, Kis Gergely (EU Edge)

Főleg a Linux szemszögéből foglalkoztak a témával. Annyival lettem okosabb, hogy az SDK-ban található emulátor hardvert emulál (biztos azért ilyen lassú) és emiatt viszonylag jó közelítést ad a valós hardverekhez. Láthattunk képen egy eszközt, amin valóban fut az Android.

Keressük a peer-t a szénakazalban, Tóth Benedek

A P2P hálózatok lelkivilágát érintette az előadó, de ennyibe nagyon kevés fér bele. Főleg a fájlcserélőkről volt szó. Vannak "node"-ok vagy pedig a szomszédaikat ismerik a kliensek.

Milenia Grafter - a 64 kilobyteos flash media server, Tóth Milán (milgra.com)

Flash animációk kiszolgálására alkalmas szerver jávában, 64k-ban. Megkérdeztem volna, hogy obfuszkálva-e ennyi és NIO-t használ-e, de végülis nem kérdeztem. A tippem: nem, igen. Közben elgondolkodtam hogy mennyivel fizetnék többet, hogy ha egy szerver alkalmazás 6.4mega helyett 64k lenne. Valószínűleg semennyivel. Továbbá nagy különbség, hogy valamit nem kell, vagy nem lehet konfigurálni. Megcsodálhattuk a MacBook grafikai lehetőségeit.

Bölcsészettudomány Informatikai Önálló Program, Vaskó Péter

Kicsit messziről indulva a szemantikus webnél kötöttünk ki. Dolgoznak egy megvalósításon, amivel január környékén fognak jelentkezni élőben, erről láthattunk egy 1 percet demót. Jó kis sodró előadás volt. (iGlue a projekt neve ha jól értelmeztem.)

A hacker kép alakulása Nick Haflingertől Neo-ig, Szedlák Ádám

Mielőtt napi 8-12 órát ültem gép előtt, már akkor is próbáltam úgy válogatni az elolvasandó könyveimet, hogy minél kevesebb szó legyen benne számítógépről, kibertérről, ezért igencsak műveletlen vagyok a műfajban. A srác szakdolgozatának ez a témája, úgyhogy ha egyszer publikus lesz, biztos sokan elolvassák majd.

A buzzword bingót nem követtem, de szépen csendben elvitték az 5 pólót.
Ikszelgetés helyett inkább forraltboroztam.

Nincsenek megjegyzések: