2008-07-02

Eredményhirdetés


Köszi hogy 31-en nyilvánítottatok véleményt! A végeredményt idemásolom, hogy akkor is látható legyen, amikor az oldal széléről majd eltűnik és a múlt homályába vész:

  • 7 ember (22%) 100%-ban szXrt lapátol.
  • 10 ember (32%) 80%-ban szXrt lapátol, de 20%-ban király dolgokkal foglalkozik.
  • 9 embernél (29%) fele-fele ez az arány.
  • 1 embernél (3%) inkább a király dolgok felé dől a mérleg, 80%-ban ezzel foglalkoznak.
  • 3-an (9%) folyamatosan király dolgokat csinálnak profi csapatban.
  • 1 szavazó pedig nem szoftverfejlesztő.

Mivel ez egy egyszerű közvéleménykutatás volt, nem derülnek ki bizonyos dolgok, például:

-Milyen szakterületekre koncentrálódik a lapátolás nagy része? Azt gyanítom, hogy főként az ügyviteli és banki szoftverekre. Technológiai és akadémiai/kutatás témakörben készült szoftvereket gondolom jobban összeraknak. Például több idő van a tesztelésre. Emellett úgy gondolom az open source szoftverekben kevesebb a szégyellendő, rejtegetnivaló megoldás.

-Milyen programnyelvre koncentrálódik a gányolás nagy része? Igaz hogy C-ben, C++-ban életveszélyesebb dolgokat lehet összehozni mint Java-ban vagy PHP-ben, de talán pont ezért a C, C++ programozóknál precízebb munkára van szükség. Modernebb nyelveknél/platformoknál, vagy legalábbis a Bábel torony felsőbb emeletein nagyvonalúbban dobálóznak rétegekkel, konverziókkal, magasszintű komponensekkel. Felhígul a társaság, divat van, nincs meg az elhivatottság. Nem utolsósorban műszakilag műveletlenebb megrendelőkkel konfrontálódnak ezen a szinten a fejlesztők és jobban beleszól a politika a tervezésbe ami kimondja mikor mit kell használni -függetlenül attól hogy az eszköz alkalmas-e az adott feladatra. Itt már visszakanyarodunk lassan a szakterületekre.

-A válaszok nyilván szubjektívek és önkritikán alapulnak. Az is lehet hogy valaki bepipálta hogy király dolgokat csinál profi csapatban, közben pedig a TheDailyWTF-nek kimeríthetetlen témaforrást tudna biztosítani. A fordítottját nehezebben tudom elképzelni, hogy egy elégedetlen munkásember valójában egy nagyon irigylésre méltó team-ben dolgozik. Ki mennyire becsüli meg a melóját? Erről is szólt ez a szavazás.

-Ha valaki szXrt lapátol, miért nem koccol le? Ez csak költői kérdés. Pár dolog közrejátszhat a maradásban. Pl. lojalitás (muhaha), pénz, van aki hisz benne hogy jobbra fordul a helyzet, a következő projekt jobb lesz és ne titkoljuk: van aki belekényelmesedik a helyzetébe.

-Végül ahol király csapatban profi dolgokat csinálnak az emberek az vajon melyik cég lehet és keresnek-e mostanában náluk munkaerőt? És vajon lehet-e itt a blogon privát üzenetet küldeni nekem ezügyben? :)

2 megjegyzés:

Kocka írta...

"Technológiai és akadémiai/kutatás témakörben készült szoftvereket gondolom jobban összeraknak."

Én nem sokat foglalkoztam ilyenekkel, de amit láttam az még a céges ügyviteli rendszerek között is ultra-gánynak számítana :-) Talán azért mert nekik nem a szoftverért fizetnek, hanem csak hogy legyen meg egy publikáció/kutatás és kész, így inkáb erre koncentrálnak.

tvik írta...

No igen, én nem kifejezetten azokra az akadémiai/kutatási szoftverekre gondoltam amik csak azért készülnek hogy le lehessen venni értük a pénzt.

Van aki azért megy doktorandusznak, mert egy téma nagyon érdekli. Van aki kutatóintézetben dolgozik aprópénzért. Ezekre az elhivatott emberekre és a munkájukra gondoltam, bár lehet hogy idealista vagyok.