2008-08-07

Cloud Computing

Megvan az új Buzzwörd amit a különböző típusú és beosztású managgerek és sáleszesek feljegyezhetnek a noteszükbe a prezentációkon puffogtatható kifejezések közé. Igaz hogy nem történt semmi a világban, marad a kliens-szerver architektúra jó eséllyel cluster-ezett szerverekkel és lazán egymáshoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, ennek ellenére némelyek ezt világratörő innovációnak élik meg az MS-től kezdve a G-ig.

A Wikipedia szerint - nagyon nagy vonalakban- onnan jön a kifejezés, hogy a meetingeken az internetet felhőnek szokták ábrázolni. Update: sg.hu-s cikk, idézet belőle: "A számítási felhők hívei szerint a jövő útja központi szervereken futtatni a szoftvereket, és az elérésükért pénzt szedni a felhasználóktól." Jó nem?

A Web 2.0 kifejezés elterjedésénél még éreztem valami paradigmaváltást, hogy a request-reply formok helyére bejönnek a rich client alkalmazások. Mások teljesen a szociális oldaláról közelítették meg a kérdést, tehát hogy a közösség építi a fellelhető tudásbázist, de végülis a lényeg, hogy ha nem is hirtelen, de végbement valami ami az internet felhasználásának az elveit változtatta meg. Mások szerint persze ez is marhaság.

Ezzel az új kifejezéssel kapcsolatban éppen az zavar, hogy nincs szó semmilyen paradigmaváltásról, csak kitaláltak egy szinonímát egy régóta meglévő általános dologra.

Ráadásul a Cloud Computing -ról én az elosztott számítási rendszerekre asszociáltam eddig, mint pl. amelyek a személyi számítógépek üresjáratát kihasználva földönkívüli rádióadásokat keresnek, DNS-t kutatnak, kódokat törnek vagy ütköző részecskéket elemeznek. Ide sorolnám még a p2p fájlmegosztókat is tágabb értelemben. Ezeknél az architektúráknál a kliens aktívan részt vesz a rendszer működésében.

Mint a Wikipedia szócikkből kiderül, ez valójában Grid Computing. A grid-ről viszont inkább egy statikusan összeállított viszonylag homogén és szabályos szuperszámítógépre asszociáltam eddig, a felhő pedig egy olyan rendszer volt nálam, amibe szabadon becsatlakozhatnak különféle munkaállomások, tehát topológiai kérdés.

A Cloud Computing architektúrájában a kliens valójában nem része a felhőnek ami a szolgáltatásokat biztosítja, ad abszurdum nem osztja ki a rendszer a gépemre a feladatot, hogy XYZ emailjait tárolja el.

Boncolgathatnánk még a kérdést, hogy miért Computing, de végülis az emailek vagy dokumentumok tárolása és szinkronizálása is valamilyen szinten "computing", akárcsak a legbonyolultabb matematikai problémák megoldása.

Tehát:

  • internet, kliens-szerver architektúra (régi, elavult)
  • cloud computing (modern, trendi)
De a kettő ugyanaz.

Update 2009.01.21: Harangoztak a merevlemeznek, cikk az It-Café-n. A Google-nek, a Microsoft-nak és még másoknak is van tervezett megoldásuk személyes fájlok központi helyen való tárolására. Megemlítik a cikkben a problémákat is. Két dolog nekem is eszembe jutott: mit szólnának a kedves szolgáltatók, ha valaki kapásból csinálna egy lokálisan futtatható titkosító eszközt és így a központi tárhelyre csak értelmetlen bithalmazok kerülnének fel, amit nem lehet vizsgálgatni, indexelgetni, mazsolázgatni? Másrészről környezetvédelmi aggályaim is vannak, mert a saját gépemet lekapcsolom amikor nem használom, egy központi szerver viszont folyamatosan pörög, nem is beszélve a hálózati struktúráról és annak a terheléséről amíg az adatok átérnek a felhőből az aktuális eszközömre. Akkor inkább legyen olyan szolgáltatás amivel be tudom kapcsolni és vezérelni, adatokat lekérni az otthon hagyott eszközeimről. Ja és köszi a szamitasifelho.lap.hu-nak hogy belinkeltek!

4 megjegyzés:

Kocka írta...

Ezek a kulonbozo buzzwordok biztosan azert jonnek fel idonkent kb ugyanarra a dologra, mert tul sok ganyt irtak az elozo buzzword cimszavaval, es kiabrandultak belole :-)

tvik írta...

No ige, mint az intelligens fogkefe.

Közben olvasgattam még utána és arról van itt szó, hogy tulajdonképpen a számítási kapacitást akarják eladni a nagy cégek a kisebb vállalkozásoknak. Ha jól értelmezem. Persze ez sem egy új dolog.

Steven írta...

Néhány definíció a felhő alapú számítástechnikára:

1. Eljárások, technológiák és üzleti modellek olyan együttese, amelyek révén igény szerinti, méretezhető, rugalmas szolgáltatásként kínálnak informatikai képességeket (szoftvert, platformot, hardvert) – Burton Group.

2. A számítástechnikának az a módja, amelyben internetes technológiákat használva, szolgáltatásként kínálunk méretezhető és rugalmas informatikai képességeket több ügyfélnek – Gartner.

3. A felhő alapú számítástechnika egy gyűjtőfogalom bármire, aminek kapcsán hosztolt szolgáltatásokat kínálnak az interneten keresztül – SearchCloudComputing.com.

tvik írta...

Köszi a definíciókat!
Viszont ezek a meghatározások is csak a következő véleményemben erősítenek meg:

A Cloud Computing olyan mint a palackozott víz.

Víz eddig is volt, mint ahogy interneten alapuló igény szerint méretezhető, rugalmas, (stb.) megoldások, de ha marketinget kanyarintanak köré onnantól már nem csak víz, hanem terméktípus amit be lehet csomagolni, fel lehet címkézni és el lehet adni.