2009-01-22

JUM 09.01.21

Ismét konf. beszámolót írok, de azért nem cél a témára való teljes rácuppanás. Nézzük csak: a tegnapi Java User Meeting a Számalk épületében kapott helyet, ami a hazai számítástechnika 20-30 évvel ezelőtti temploma. Az épület emiatt inkább hasonlít egy ódon főiskolára mint egy modern irodaházra.

OSGi

Az első előadás az OSGi-ról szólt, ami egy dinamikus modularizációs keretrendszer (óeszdzsíáj, ezt mindig le akartam így írni, hát most tessék). Talán legközismertebb működő példa az Eclipse, ami ilyen alapokon fut, ugyanis a benne használt Equinox is egy OSGI implementáció.

Volt rövid elméleti bevezető aztán gyakorlatiasabb demó. Egy Eclipse-ben láthattuk először egy HelloWorld bundle (így nevezik az alapegységet) létrehozását nullából, aztán némileg összetettebb példák működését. Kb. úgy lehet létrehozni mint egy plugin-t, tehát new project, ... és ki kell választani hogy nem Eclipse hanem standard OSGi környezetben akarjuk futtatni. Ha jól sejtem nem árt ha benn van az IDE-ben a Plugin Development Environment installálva. A rendszer classloader filozófiája elég kifinomult, emiatt lehetőség van verziózott modulfüggőségek megadására a megfelelő helyeken - azt hiszem a manifest fájlban. Meg lehet adni verzió intervallumokat, egy környezetben működhet többféle verzió is egy adott egységből, satöbbi. Nekem úgy tűnt, hogy ez hasonlít a .net Assembly kezelésére. Felmerült egy kérdés, hogy ez vajon kiküszöböli-e a "bundle-hell"-t, a bundle függőségek összekuszálódását, hogy pl. a log4j-t beteszem a saját bundle-mba hogy ne váljon külső függőséggé. Ha értelmesen használják akkor kiküszöböli. Megemlítették, hogy van Maven plugin vagy bundle vagy mi, ami magától lehozza a szükséges függőségeket. (Van valakinek linkje, tapasztalata erről?)

A bundle-eket lehet futtatni, próbálgatni az IDE-n belül. Kapunk egy OSGi konzolt, amin különböző parancsokat bepötyögve tudjuk elindítgatni, leállítgatni és monitorozgatni a különböző bundle-okat. Hasonlít egyébként a Windows service-ekre első ránézésre: ott figyelnek a bundle-ek, vannak állapotaik miszerint el vannak indítva, installálva vannak de nincsenek elindítva, illetve az installálásuk nem sikerült teljesen. Némi infó még itt.

Volt szó eseménykezelésről, ami első látásra hasonlít a JMS-re, viszont lényegesen lightweightebbnek tűnik.

Az előadók elmondása szerint jobban bejön nekik mint alkalmazásszerverek és J2EE/EJB-k használata, mert egy ilyen OSGi konténer nagyon hamar - a másodperc törtrésze alatt - újraindul, kevés gond van vele. (Hát én azért vállalati alkalmazásoknál eléggé meg vagyok elégedve az EJB3-mal, szóval ezek után még nem váltanék. Megbecsülöm az EJB appszerver admin konzolokat, realm és resource konfigurációs szolgáltatásokat amiket egy-egy appszerver ad.) Szó volt még Spring integrációról, de ez enyhén szólva nem hangzott jól. A bundle-n belül van applicationContext vagy a bundle-k vannak egy nagy applicationContext-ben benne, vagy a kettő egyszerre? Kínzó kérdés.

Adobe Flex

Cornel Creanga az Adobe bukaresti irodájából jött el evangelizálni. Az elején megijedtem, hogy a mainframe-ektől indul az előadás, de szerencsére hamar eljutottunk a Flash-ig és annak jelentőségéig. A demók mindenképpen meggyőzőek voltak, de nagy bánatom hogy nincsenek Flash és az erre épülő Flex fejlesztéshez ingyenesen használható eszközök, csak az Eclipse alapú Flex Builder. Említésre került az AIR, ami egy desktopos flash futtatásra alkalmas platform Webkit alapokon.

A számunkra legérdekesebb dolgok az előadás végén hangzottak el a java integráció kapcsán. Alapvetően a Flash HTTP, SOAP és mindenféle socket alapokon tud kommunikálni a szerveroldallal, de van lehetőség olyan elérésre, ami a JavaScript JSON mechanizmusához hasonlóan automatikusan elvégzi a távoli metódushívásokat és az eredmények továbbítását a szerverről a kliensre. Van hibernate integrációs szerveroldali komponens, ami gondoskodik a kliensről leküldött objektumok megfelelő perzisztálásáról.

Demózásra kerültek olyan használati esetek, amikor a szerver push-olja az adatokat a kliensre, vagy amikor egy A kliensen átírt adatok rögtön megjelentek a B kliensen reload nélkül (kliens = web böngésző). Láttunk példát Flash pdf dokumentumba való beépítésére is. Talán a legfontosabb, hogy van egy Tour de Flex példaalkalmazás amit érdemes lehet nézegetni. Elvileg sok érdekes példát tartalmaz.

Kaptunk egy mini O'Reilly könyvet Getting Started With Flex 3 címmel. Villamoson való olvasgatáshoz tökéletes.

Előadások után elmentünk páran a Bajor Sörözőbe a Móriczra, ahol egyszer ki kell próbálni a sztrapacskát. Megbeszéltük a nagy nemzetközi helyzetet Cornel-lel. Náluk is Microsoft-ot használnak az állami szektorban, a bundáskenyeret bundáskenyérnek hívják és így tovább.

A legközelebbi JUM alkalom márciusban lesz, ahol jó lenne behajtani a most elmaradt JPA 2.0-t. Többször is elhangzott az a szó, hogy Groovy és hogy többeket is érdekelne egy ezzel kapcsolatos eszmefuttatás.

Nincsenek megjegyzések: