2010-01-22

JUM XIII.

Egy-két gondolat lóhalálában szerda estéről:

Verhás Péter Maven plugin írási bemutatója engem meggyőzött. Lehet hogy Maven-ben könnyebb plugin-t írni, mint bekonfigurálni egy projektet? Amire magát a plugin-t írták - statikus weboldalak összerakása - arra én is csak akkor vetemednék ha sajátról lenne szó. Nekik ez a saját céges honlapjuk generáló motorja. A prezi.com ismét jól szuperált.

A JBoss ESB bemutatónál egy régi sztori jutott eszembe a JMS-ről, amit el is mesélek:

6-7 éves csináltunk egy szoftvert, aminek a specifikáció szerint az volt a célja, hogy megbízhatatlan kapcsolaton lógó vastag kliensek között létesítsen kapcsolatot megbízható módon. A vastag kliensek "időnként" lekapcsolódhattak a rendszerről és alapvetően naponta "néhány", "pár kilobájtos" adattömböt küldtek a szerverre, amit el kellett juttatni a címzett másik kliens(ek)nek.

JBoss-t és JMS-t választott erre az akkori architekt ember, mert skálázható, tranzakcionális stb.

Ezzel szemben az éles rendszer valódi karakterisztikája kb. a következőképpen nézett ki: A vastag kliensek nem "néha lekapcsolódtak", hanem hetente egyszer rákapcsolódtak a szerverre, de ekkor már több ezer darab, 10-200 kilobájtos adattömb várt rájuk kiküldésre. Ez persze egyenlő volt egy fejlövéssel a JBoss-nak és a JMS-nek. Kiderítettük például, hogy a JMS válaszideje nagyjából lineárisan nő attól függően hogy mennyi üzenet van a globális queue-ban. A tanulság persze az volt, hogy "a JBoss sz*r", "a jáva lassú" és megoldásként valaki újraírta az egészet mondjuk C++-ban két nap alatt, skálázhatóság és igazi tranzakcionalitás nélkül.

Ennyi a történet. Elvileg az új JMS motor, a HornetQ gyors, nem muszáj adatbázissal használni és nem feltétlenül kell hozzá appszerver. Meglátjuk.

Scala: kíváncsi vagyok hogy valójában mennyire sikerült kedvcsinálónak az előadás, vagy mik voltak a legelrettentőbb részek. Pár dolog kimaradt, de talán a lényeg átjött.

A prezik illetve a scala példakódok elérhetőek lesznek, az előadásokat pedig meg lehet nézni az Ustream-en a JUM oldalról ügyesen odanavigálva. De a felvételeket inkább csak hallani lehet, mert a vetítő képe egyáltalán nem látszik. Erre még ki kellene találni valamit. Ötletek, megoldások welcome.

Nincsenek megjegyzések: