2010-09-20

JUM XVI.

Amikor az utolsó pillanatban beestem a terembe hirtelen csak annyit tudtam mondani, hogy wow. Jó sokan voltunk, rekordgyanús. Konferálás kutyafuttában, aztán már nyomta is Balogh Zsolt a Liferay előadást és demót.

A hátsó sorok egyikéből nem nagyon láttam a programkódokat, de a Liferay portletek gyors fejlesztésének és deployolásának hangulata átjött. Új alap portletet és service-et tényleg pillanatok alatt össze lehet rakni. Közelebbről még nem találkoztam a témával, mert inkább önálló webalkalmazások fejlesztésével foglalkozom, úgyhogy nem is ismerem a portál motorok legfontosabb karakterisztikáit. Viszont érdekelne, hogy hogyan illik bele a Liferay a legújabb Ajax-os, vastagkliens Javascript-es, HTML5-ös, REST-es trendekbe. Azt még megtudhattuk, hogy belül Spring-re épül. Jó sokan itt voltak a magyar Liferay-tól, vagy az iLogic-tól, vagy is-is. Junior EE fejlesztőt keresnek egyébként.

Csutorás Zoltán visszatérő vendég. Most a Scrum öt alappillérélől nyomta az előadást. Egész jó volt, a forma 1-es képnél még be is lelkesültem. Szó volt mindenféle dologról, ami szorosan és kevésbé szorosan kötődik a módszertanhoz: a laterális gondolkodásról, gondolati sémákról, arról, hogy miért jó sztoripontokkal becsülni embernap helyett, értékfolyamatról, áramlásról, visszaáramlásról -amikor vissza kell pakolni feladatokat a queue-ba, húzóelvről, kiértékelésről. Nehéz lenne ezt így visszaadni. Lényeg, hogy a 40 perces előadás után a kérdésekkel még jól elvoltunk vagy húsz percig. Így a két előadás ki is töltötte a két órát.

Update 2010.09.23: Éppen elindult az Adaptive Consulting honlapja, rajta az előadás anyagával.

Videófelvétel készült, de azt nem tudom hogy mikor hová lesz kitéve. A slide-ok elérhetőek lesznek a JUM honlapjáról.

1 megjegyzés:

gulyasm írta...

Nekem itt is és Democampen is csalódás volt egy kicsit a Lifray előadás. Csutorás Zoltán viszont nagyon jó volt. Kár, hogy 8-kor véget ért a terembérlet, elhalgattam volna még.