2010-11-19

JUM XVII.

Kicsit égő hogy már szinte csak a JUM-ról írok, de ez van. A tizenhetedik alkalomnál tartunk. A teremben kb. 40 ember volt, ami már majdnem teltház. Az asztalon az Oracle Java Café-ról ismerős szórólapok. Viczi elmondta, hogy az OJC-n is megemlítették a JUM-ot, úgyhogy mi is megemlítjük őket, kölcsönös a szimpátia, stb. Indultak is az előadások:

Verhás Péter - Business Level Testing

A szervezési részéről megfogva a dolgot azt mesélték el, hogyan lehet az ügyfelet bevonni a tesztelésbe. (Nem az ő feladata, nem ért a műszaki dolgokhoz és nincs is rá ideje.)A tesztelés ne műszaki tevékenység és ne “munka” legyen, hanem “játék”. Ne legyen kötelező, viszont érdekes legyen. Így az ügyfél érdekeltté válhat benne. A bevált eszközeiket említették meg: SoapUI, Confluence és Greenpepper. Erről sajnos technikai részleteket nem árultak el. A IX. JUM-on, -amikor egy előadás hangzott el ezzel kapcsolatban- még nem tartozott a jó szokásaink közé bekérni a prezentációkat, úgyhogy technikai részletekkel most nem tudok szolgálni. Egyébként volt Wiki felület, táblázatok és zöld-piros grafikonok.

Auth Gábor – Android SOAP

Gábor egy open source SOAP kiszolgálót írt Android-ra. Elvileg van már egy, de azt igazából MIDP-re csinálták és nem túl bő a funkcionalitása, nem használja ki kódszinten az Android tudását. Ha bárki csatlakozni akar a projekthez, Gábor szívesen látja. A források elérhetőek webes SVN-ből, Maven alapú a projekt egyébként. Illetve szavazzatok rá a StackOverflow-n. :)

Kovács Richárd – Magyar Tamás – EJB3 vs Spring

Szerintem ez egy zseniális előadás volt. Ricsi képviselte az EJB oldalt, mígy Magyusz zöld ingben a Spring oldalán harcolt. Egymásnak néha beszólogatva gyalogoltak végig a mindenféle szempontokon: UI támogatás, biztonság, AOP, DI, rendelkezésre állás, aszinkron hívások lehetősége. A rendelkezésre állással kapcsolatban megemlítették a Terracotta szervert, ami pénzes (drága) és elosztott Spring alkalmzások futtatására szolgál. A visszatérő mondatrészek a “bármit le lehet programozni” és “az XML az ördögtől való” voltak. Megköveztük szegény “evil singleton”-t is néha. A meccs végén nem volt konkért eredményhirdetés, hanem abban maradtunk hogy ha oda kerül az ember úgyis meglesznek a szempontjai ami alapján dönteni kell.

Hiányoltam egy olyan szempontot, hogy a lokális erőforrásokhoz való hozzáférés. Ebben a Spring nyert volna, mert EJB-be ez nem nagyon fér bele. Márpedig néha még szerveren is szükség lehet USB vagy egyéb lokális eszközökhöz, fájlokhoz való hozzáférésre (pl. kulcsok). Elvileg van rá EJB-ben is valami Connector architektúra, de még nem láttam élő embert aki ilyet programozott volna. Hogy olyat is írjak ami kimaradt, de az EJB nyert volna a grafikus adminisztrálhatóság. Tapasztalataim szerint egy rendszergazdát megnyugvással tölt el, ha van egy felület amit nézegethet és pl. form-okon állítgathat be data source-okat screenshot-ok alapján, alkalmazásokat telepíthet, uninstallálhat. Nos, Spring-ben marad az XML bogarászás.

Felmerült olyan kérdés, hogy használt-e valaki együtt Spring-et és EJB-t amire az volt a gyors mondás, hogy az perverz dolog. Nos, én használtam többféleképpen is.

Annó, az EJB2 idejében használtuk a Spring EJB támogatását, de erre már nem nagyon emlékszem. Olyan is előfordult, hogy egy EJB-s alkalmazás teszteléséhez használtunk Spring-et: összeraktunk egy appContext-et a bean-ekből, amit alkalmazás szerver nélkül lehetett meghajtani.A “legperverzebb” dolog viszont az volt, amikor egy Session Bean-en belül akartunk Spring appContext-et létrehozni.Lett volna értelme, de nem valósult meg.

Szóval ez volt a JUM, legközelebb jövőre.

Ma lesz egy Eclipse DemoCamp valami borozóban, amin sajnos nem tudok résztvenni, mert sok lenne már a jóból, de remélem valaki beszámol majd!

4 megjegyzés:

gulyasm írta...

Ha lesz wifi, írok pár sort twitteren.

Kocka írta...

Hát bevallom hogy le vagyok maradva a spring-terracotta ötlettel. Nekem addig oké, hogy az adatokat akár distributed cache, akár bigtable megoldással elosztjuk, de azokat a bean-eket, amiket a spring hoz létre, azokat minek kellene elosszuk? Na utánnanézek...

Kocka írta...

köszi a beszámolót! :)

István írta...

Szerintem is a Spring vs. EJB előadás nagyon jó volt. Nekem még a tesztelhetőség hiányzott, hogyan lehet mindkettőt meghajtani unit tesztből. Meg lehet.