2006-10-26

Dojo 0.4

Kijött a Dojo 0.4-es verziója, bele is raktam az éppen aktuális projektbe a 0.3 verzió helyett. Ez ugye elvileg úgy megy java webalkalmazás esetén, hogy bele kell tenni a dojo src könyvtárát a webalkalmazás WEB-INF könyvtárába. Verziókövető rendszer szempontjából ez kicsit macerás, mert rengeteg kis fájlról van szó és ha az egészet le kell cserélni az kissé sokáig tart. Nekem például tíz percig tartott mire betettem a VSS-be az Eclipse pluginnel, persze VPN-en keresztül.

Túl sok dolgot nem használok még a Dojo-ból, csak egy dátumválasztó komponenst, ami kicsit változott a két verzió között. Na nem sokat, csak annyit, hogy date helyett most már value -vel kell megmondani az értékét. Remélem jó okuk volt rá hogy átírják. Nem okozott túl nagy törést, megoldottam pár perc alatt, de azért nem jó ha ok nélkül változgatnak elnevezések. Ha valami közös nevezőre akarták hozni valamivel akkor oké. Még a dojo.require("dojo.widget.html.DatePicker"); sort kellett kiszednem a kódból, mert egyrészt enélkül is megy, másrészt az IE javascript warning-ot dobált miatta.

Akartam használni a SortableTable-t is, de több probléma is volt vele. Meg kell adni az oszlopok típusát és erre még nincs felkészítve az alkalmazásunk, ha pedig mindent String-ként kezelek, a számok rosszul lesznek rendezve. Pl. "123"-nál nagyobb lesz a "2". A dátumok is rosszul kezelődnek a dátumformátumtól függően. Ezekre van megoldás a Dojo-ban, viszont a másik gond, hogy elrontja a táblacellák elrendezését. Hiába mondom meg, hogy egy TD align Left és Top legyen, visszateszi az alapértékre. class-ot is hiába mondok meg.

Kicsit gyér a Dojo dokumentációja még, (persze látszik hogy igyekeznek) emiatt próbáltam keresni Dojo fórumokat, de egyelőre nem találtam meggyőzőt. A dojotoolkit.org-on van egy levlista, de arra nem íratkozok fel, mert nem kérek napi 100 levelet, aminek X százaléka szemét. A Nabble-s fórumot gyakorlatilag elsőnek dobta ki a Google. Azzal az idióta rendszerrel megy, hogy 1 kérdés 1 téma és elég ömlesztett, de még majd barátkozom vele. Lehet hogy be fog jönni.

Nincsenek megjegyzések: