2006-12-07

Notebook memória

Hardver rovat következik.

Felhuppant a gépemre egy Oracle 10g és ez kicsit megakasztotta. 170Mega kell az "üres" XP-nek hálózati kapcsolattal. Ha elindítom a böngészőt, a fejlesztőkörnyezetet és az appszervert amit használok, olyan 500M körül szoktam járni és enyhén érezhető a lapozás. Namost az Oracle-vel elindított XP 470Megát kér. Fejlesztőkörnyezettel (+Raptor) 800 mega körül jártam és néha az alkalmazásváltások között kínos félpercek teltek el, fejleszteni nagyon kényelmetlen volt.

Elvittem hát az Asus 2500 notebook-ot a legközelebbi számtechboltba, rakjanak bele memóriát. Gondoltam hogy nem annyira egyszerű mint gondolnám, de nem gondoltam hogy ennyire nem egyszerű.

Eredetileg 2 db 256M-s modul volt benne. Az egyik Kingston a másik valami noname 266Mhz-s, DDR1. Felhomályosítottak, hogy ha ez három éves notebook, akkor DDR1 van benne, DDR2-t nem lehet belerakni. Másik téma, hogy most már csak 400MHz és efölötti memóriákat forgalmaznak, de a notebook nem biztos hogy meg tudja ezt hajtani. Harmadik téma hogy a Kingston honlapja szerint ez a gép nem garantált hogy elbírja az 1 Giga vagy afölötti RAM-ot.

Belepakoltunk két 500Megást, bírta. Belepakoltunk egy 1 gigás Kingstont, mellette hagytunk egy fél gigásat, bírta. Végül bennehagytuk a saját 256M-s Kingstonomat és beleraktuk az 1 gigás Kingstont. Bírja.

Most sokkal simább minden. Érezhetően minden program gyorsabban indul, elindított 10g-nél sincs belassulás programváltásoknál sem.

35 rugót simán megért.

Nincsenek megjegyzések: