2007-09-03

Javagrund

Múltkor kaptam egy comment-et a Javagrund-dal kapcsolatban. Valóban, a Javagrund az egykor Javasite egyenes ági leszármazottja olyannyira, hogy a Javasite egy az egyben megvan az oldalon a listaarchívummal együtt.

A javagrund első látásra továbbra sem pörög túlzottan annak ellenére hogy a Sun szponzorálja vagy szponzorálta. Felkerült egy-két pdf a nyári konfról, kéthetente egy-egy hír felbukkan. A fórumon továbbra is hullaszag, az anyagokban a Javasite-ről ismerős írások lelhetők fel, amikkel az a baj, hogy kb. az 1.2-es Java idejéből valók. Az RMI-s írás például határozottan elavult. Na jó, akad azért 5-ös jáváról is írás.

A Wiki üres és a Linkek menüpont is.

Itt leírják hogy miért Liferay portált használnak és miért zárták be a regisztrációt. Azért, mert a "A magyarországi Java közösség hagyományosan a levelezési listához kötődik". Ez való igaz: 1997 vagy 96 óta létezik a Javalista, de azért egy fórum jóval több szolgáltatással bír manapság, főleg a topikozhatóság miatt. Jól lehet böngészgetni, láthatóak a pörgősebb témák, tematizáltabb, az érdekesebb témákról lehet emailes értesítést kérni.

Viszont, ahogy az archívumot nézegetem viszonylag sokan írogatnak a listára (havonta 10, 20 ember) és egész jól pörög. Végülis keresni is lehet benne. Azért el tudnék képzelni több funkciót.

Tehát a Javagrund-nak nagyjából a levlista a közepe per pillanat. Ez kívülről egyáltalán nem látszik, ráadásul abszolút nem triviális odatalálni a levlistához. (Főoldalon a segítség menüpont, aztán onnan már megtalálható. A Közösség menüpont alá is igazán betehetnék.)

Kíváncsi lennék, hogy a Javalist és a Javafórum közönsége mennyire diszjunkt. Esetleg lehet kommentezni, hogy ki melyiket követi figyelemmel.

Közben létrehozódott egy Google Group Java témában egyelőre kevés aktivitással.

Boldogabb lennék ha a magyar Java közösség inkább összetartana az elaprózódás helyett, persze megértem hogy mindenkinek a saját kezdeményezése a legkedvesebb. Nekem azok a kezdeményezések szimpatikusak, amik nem állnak le az oldal felhúzásával, hanem a tartalommal való megtöltéssel is folyamatosan foglalkoznak.

3 megjegyzés:

elek írta...

Teljesen igazad van. Ezért nem értettem, hogy miért akar a javaforum levelezési listát, amikor van belőle egy, és miért akar aztán a javagrund fórumot, amikor láthatóan a javaforum.hu ebben sokkal hamarabb kelt fel.

Engem nem zavar, hogy sok apró kezdeményezés van, csak az, hogy ha a kezdeményezések nem a meglévő réseket próbálják kitömni, hanem egy más másik működő kezdeményezést aprózni.

Egyébként pedig jhacks.

Névtelen írta...

Levlistanak ott a java lista. Auth Gabor mindha valami olyasmit mondott, a javaforumos listat leallitja, mert felesleges.
Forumnak, weboldalnak ott a javaforum. Igaz, mostansag mintha kicsit leult volna, de az is lehet, h csak en nem figyelem az esemenyeket.
Tudasbazisnak ott jhacks. Szep kis tartalom gyult ossze, jo tud lenni, h valami technologiarol kell egy rovid osszesito, akkor ott meg lehet talalni.
Ezeken kivul meg van egy JUM-unk, ami talan kicsit el van dugva, talan javaforumon kene egy menupont/doboz nekie, ami roviden leirja a kov esemeny idopontjat.

Mi mas kell meg?

Kocka írta...

Szerintem az a baj hogy nehezen mozduk el a kozosseg sulypontja. Jelenleg a javalista az, eppenseggel tenyleg nem a leghasznalhatobb, forumnak a javaforum.hu teljesen jo. A jum is ugy nez ki jol fejlodik.
A jhacks: koszi! :) (kicsit helyenkent elavult az anyag rajta, de updatelgetem)

Vegulis ezer forrasbol, de nagyjabol megvan az amire szuksegunk lehet, lista, forum, wiki, talalkozo.