2007-10-16

Nagy logok, Lognézegetők

Néhány program életében eljön az az időszak, amikor több megabájtos fájlokat kezd el okádni, amiket már elég nehéz kezelni notepad-del vagy tail paranccsal. Nálam a rekordot egy adatkonvertáló szoftver tartja, ami -minden adatot loggolva ami a rendszer határait átlépte- óránként többszáz megát hányt ki. Mellesleg a használt Windows NT szerver elég ijesztő hibajelenséget produkált, amikor pár nap után telepumpálódott az egész winchester-e. Távolról nem lehetett adminisztrálni, közelről pedig teljesen úgy nézett ki, mint valami hardverhiba, mivel a szerver az újraindítás után nem tudott rendesen felállni. (Ugyebár nem volt hely a vinyón.) Amíg rá nem jöttünk, hogy csak törölni kell a pár gigás log könyvtárat volt szaladgálás, pánik, minden.

Szóval amikor már lapátolni kell a log fájlokat, hasznos lehet egy lognézegető eszköz, pl. a Baretail nevezetű. Meg tud nyitni igazán nagy fájlokat, egyszerre akár többet is, követi a végét, jól működik a scrollbar, lehet színezni a sorok betűinek és hátterének színét minták alapján (error-ok pirosítása). Ez egy nagyon hasznos feature. A háttérszínt érdemesebb beállítani, mert az szembeötlőbb. Csapatmunkánál pedig érdemes ugyanazt a színezést használni mindenkinek. Lehet exportálni és importálni a színezési preferenciákat, talán valami XML formátumban. Az ingyenes verzió nem tud pár alapvető dolgot, pl. a keresést (regexp, egyéb), de a BareTail Pro-ban már benne van. Ez utóbbi letölthető trial-ban és komoly 25 dollárba kerül. Ja, fontos hogy ez egy Windows program.

Létezik még egy hasonló, de lényegesen kevesebb tudást felhalmozó, kissé kényelmetlen loggolós plugin Eclipse-re, de ez elég félbehagyott projektnek látszik: Graysky

A RollingFileAppenderek pedig az alapműveltséghez tartoznak. Tudnak naponta, óránként, percenként (?) új fájlot kezdeni konfigtól függően. Már amelyik logging framework-ben van ilyen.

Update 2008.07.21 A javalistán az elmúlt napokban Log4j file elemzese címmel megjelent egy kérdés, ami pont a logfájlok nézegetésével és az ahhoz használt eszközökkel foglalkozik. A következőket ajánlják: Mindtree Insight (végül ez lett a bejövős az kérdés feltevőjének), Chainsaw , Vigilog (ezzel valami gebasz volt), valamint Perl/Awk. Ha nagyon hiper-ultra-extra logcsoportosítások kellenének, akkor talán elkezdenék Perl-ben programozni, de egyébként -bármennyire is tisztelem a "víáj lovagokat"- command promptban elég nehéz versenyezni egy adott célra kihegyezett, valóban jó GUI-s eszközzel.

2 megjegyzés:

Kocka írta...

grep es less, az enterprise lognezegetok :) Ugy emlekszem a TPTP is tud valami ilyesmit, de soha nem probaltam ki.

Jo lenne ha lenne egy free lognezegeto app, ez persze agyalgas lesz most de olyan tetszene, hogy valami demon jellegu progi, ami csekkolja a logot, es eleg flexibilisan allithato korulmenyek eseten ertesiti a megfelelo embert, idonkent archival, es ezt persze tobb szerverrol olvasva. Pl akkor valoszinuleg valami tcp szerver lenne amibe bele lehet ugatni a logot.

tvik írta...

log4j-ben sokféle
appendert lehet használni, vannak köztük netes alapúak is.
Az írás emleget valami log szervereket is, lehet hogy az olyasmi, mint amire gondolsz.

A TPTP-t próbáltam már használni, de rövid sikertelenség után feladtam. :/