2007-10-04

Budapest New Technology Meetup Október

http://newtech.meetup.com/42/

Szóval fogtam magam és lebattyogtam erre a Meetup-ra...

Kiss Róbert (SOTE): Virtuális Gyógyszerkutatás: Természetesen nem nagyon volt lövésem a dologhoz, de az lejött hogy a fehérjekutatáshoz iszonyat sok számítási kapacitás kell. 1000 PC 3 hónapig ment, hogy leteszteljen 255 kombinációt -ha jól értelmeztem- és ebből 25 lett használható, ezekből lehet majd egyszer gyógyszer. Le is patentolták a vegyületeket. Úgynevezett "dokkoló" szoftvert használtak. Gyakorlatilag ez a szimulációs szoftver.

Pécskai Balázs, Fischer Kristóf (Mimóza Kommunikációs Kft.): Nextwork robotépítő verseny. Lesz egy Legós robotépítő verseny jövőre, azt reklámozták. Egy alap robotlegó készlet 90 ropiba kerül. Nem veszek, úgysem lenne időm legózni.

Benedek Balázs (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete): 24 órás programozó verseny. Pár mondat elhangzott a "24 órás" kulisszatitkairól. Nem is tudtam, hogy miskolciak a gyökerei, ott rendezték meg először, csak akkor még nem az volt a neve. Segítséget keresnek a szervezéshez, feladatkiírásokhoz. Merthogy a verseny csak 24 óra, de a feladatkiírással tovább kell szórakozni, az 72 óra. Hahh... egyáltalán nem 24 óra a verseny, komoly felkészülés kell hozzá. Össze kell reszelni a segédkönyvtárakat, algoritmusokat, hogy a versenyen már minél több dolgot csak ki kelljen venni a dobozból és használni. Elhangzott hogy egyre több külföldi csapat indul a megmérettetésen (akik rendre le is nyomják hazai csapatokat). Nem tudom mi lehet ennek az oka, de hajrá srácok, mutassátok meg!

Szalai Ferenc (AVAXIO Informatikai Kft.): Ata-over-Ethernet - adattárolás, egyszerűen és célratörően. Ez már nekem nagyon hardver volt, de az lejött hogy van élet az adatbázisok és fájlszerverek fölött (után/mögött/alatt) is. Gondolom komolyabb adattömeggel dolgozó szolgáltatások általában ehhez hasonló vagy épp ilyen architektúrákat használnak.

Kozman Bálint: Szoftver vizualizáció. Rövid volt az előadás ehhez a témához. Egy egyszerű példa lett bemutatva blokkok és egymásbaágyazások megjelenítésére egy forrásfájlon belül, de vannak még bőven felhasználási területek. Régebben volt is egy indexfórumos téma, ami a programsorok tömegét és a modulok kapcsolódásait térképezi fel különböző méretű buborékok formájában. A Team activity analysis-ben is igen jó szolgálatot tehet. Ez csak egy hirtelen talált példa. Láttam olyat is, hogy -szintén verziókontroll alapján- a kódsorok szaporodását és kicserélődését követi nyomon. Ha valamilyen szinten össze van kötve a verziókontroll egy bugtracking rendszerrel, az további hasznos ábrák rajzolására ad lehetőséget. Kicsit el lettek bagatelizálva az előadás utáni kérdések, pl. lehetne-e ezekből művészeti alkotásokat készíteni, de szerintem jócskán vannak hasznos aspektusai. Pl. ha egy idegen kódra kell ráugrani, hasznosabb ránézni "felülről" egy ilyen vizualizációval, mert maguk a kódsorok vagy esetleg az UML diagramok nyálazgatása nem ad átfogó képet, nem látni a fától az erdőt. Főleg ha nincsenek UML diagramok -mint általában. Kódreview-ekhez is segítség lehet a vizualizáció, mert kibújnak a zsákból a funkcionalitással túlzsúfolt osztályok, vagy a mindennel összekapcsolt modulok. Jó eszköz lehet ez egy vezető fejlesztőnek, ha tudja használni.

A helyet nehéz megtalálni, de nagyon hangulatos. Igazi underground stílusú építészklub csupasz fagerendákkal és vakolattal, de ami kell az nagyon rendben van tartva. Volt bárpult, 450 a sör (jófajta), 150 vagy 250 a bor decije. Az előadások után lehetett volna még cimbizni, de nekem el kellett húznom.

Nincsenek megjegyzések: