2007-11-13

OHA, Android, JavaFX

A csapból is az folyik az utóbbi napokban, hogy a Google beszáll a mobil telefonok megokosításába - ha már Google telefon nem lesz. Több céggel megalapította az Opean Handset Alliance -t, ami már benne van a Wikipediában is. Sok platform létezik, amin lehet(ne) ezeket a ketyeréket programozni (melyiket min...), de kinézem a G-ből, hogy nem csak egy újabb API-t tesz a Windows CE, Symbian, MIDP-s alkalmazások mellé. Android a platform neve. A riválisok nem félnek. Mellesleg még semmi technikai konkrétum nem volt nov 12-ig, viszont vannak a videón gyerekek meg kutya. Na ez már kicsit azért marketing shit. UP pedig megmondja a frankót. Valamelyik cikkben benne van, hogy kik csatlakoztak az OHA-hoz és kik nem. A HTC, LG, Motorola, Samsung, T-Mobile, Intel például igen. A Nokia, Microsoft, Apple például nem, de az Apple szimpatizál velük. A Nokia számomra nagyon kedves telefonokat készít, de a belbecset tekintve talán kicsit konzervatívak, legalábbis ami a középkategóriát illeti. Steve Ballmer azt mondja "Welcome to our World", rengeteg eszközre van Windows CE. A Symbian-os ember is hasonlóképpen vélekedik, bár néhány Symbian-t használó gyártó is belépett az OHA-ba. El ne felejtsem berakni a Webisztános linket a témában.

A wapforum-nak is sok tagja volt, mégsem jutott messzire, mert a mobil és az internetes technológia gyorsabban közelített egymáshoz mint gondolták. (Szerintem.) Az OHA is hasonló ehhez, meglátjuk mi lesz belőle. Végülis valami közös API kialakítása jó ötlet lenne, a G meg iszonyú vehemenciával vágja bele magát a témába. Például 10 millió dolláros összdíjazású "versennyel" Android alkalmazások írására.

Az iPhone közben kapható lett Európában, USA-hoz hasonlóan szolgáltatóhoz kötve. Jövőre mégiscsak kiadják az SDK-t, amivel nemcsak böngészőben futó alkalmazásokat lehet írni. A Greenpeace nekiment az Apple-nek, hogy nem környezetbarát anyagokat használ. (Na még ez is.) Nem pont mobil, de egy-két napja volt az iPod-ról és az Apple-ről, valamint Steve Jobbs-ról egy film a Discovery-n. Egyszer ez is megérne majd egy post-ot.

Gosling bácsi firkantott néhány gondolatot, hogy a Java ME és a Java SE egyre jobban közelít egymáshoz, egyébként meg nyomják a JavaFX mobile-t, aminek Linux kernel lesz az alapja, ugyanúgy mint az Androidnak (és a Wikipedia szerint az Android alapja Java...). Pár hónapja volt egy vicces kijelentés JavaFX-szel kapcsolatban. Valami olyasmi, hogy a cél a Flash lenyomása. Igazából az lenne a reális cél, hogy a zéró piaci részesedésről valahogy el kéne mozdulni.

A 142-es Javaposse -ben kis hazánkról is szó volt. Abban a kontextusban került szóba, hogy vannak olyan országok, ahol több a mobil mint az ember. Olaszország és Svédország került még szóba (talán még Kanada). Nálunk 10 millió emberre 13.2 millió mobiltelkó jut. Azon poénkodtak hogy ezekben az országokban biztos gyakran vesztik el a telefonjukat az emberek (egy-két ismerősöm beleillik ebbe a körbe), de igazából szerintem csak a nyilvántartás módja és a marketingpolitika miatt lehet ez a nagy szám.

Kíváncsi vagyok hogyan alakul a jövő. Ami biztos, hogy a mobilgyártók és a szolgáltatók most sem fognak legatyásodni.

Update 2008.11.15 Közben még páran beléptek az OHA-ba, köztük a Sony Ericson, Garmin, Vodafone, lehet venni Android-os mobilt (bár elég körülményes nálunk), stb.

Nincsenek megjegyzések: