2008-02-12

Mobilhelyzet, Android

Lassan közeledik az Android Developer's Challenge névleges határideje, most van Barcelonában a Mobile World Congress (cikk róla magyarul) amin biztos bemutatnak pár Androidos prototípust, ráadásul januárban volt egy Sun Mobile Embedded Developers Days is (ahol inkább nyilván a JavaME-t és a JavaFX-et hájpolták, de elhangzott egy olyasmi mondat, hogy az "Android mindenesetre kiváló bizonyíték rá, hogy a mobil technológiában lenne mit jobban csinálni"), úgyhogy íme néhány link az Androidról és a mobil technológiáról, ami összegyűlt az utóbbi időben.

Megjelent egy könyv "Nehogy már a mobilod nyomkodjon téged!" címmel. Tartalomjegyzéke megtekinthető itt. Van szó benne Androidról is (kb 10 oldal), de alapvetően MIDP-re és Netbeansre épít.

Itt pedig egy szerintem kifejezetten ronda, ráadásul valószínűleg kamu Android kütyü látható élőben. A kanadai La Mobile egy HTC Qtek 9090-esbe tett Andriodot. Ugyanerről a Webisztánon.

Cikk a Webisztánon arról, hogy elkésett-e az Openmoko. Ugyanitt videó a Bp Meetup-os Android előadásról. A meetup-on előadó Kis Gergely elérte, hogy egy Zaurus SL-C760-on fusson a Google Android (ezt is a Webisztános Openmoko cikk kommentek között találtam.)

Developer Podcast, amit meg akartam nézni de elnapolódott, úgyhogy nem tudom mi van benne.

Javafórumról link egy blogra, ami azt fejtegeti, hogy megéri-e nevezni az ADC-re, valamint egy másik, hogy kinek hoz pénzt. A Részvételi feltételek hivatalos oldala. Egyébként a március 1-es határidőt meghosszabbítják április 14-ig. Jó ötlet, bár nem érint.

Sok Android hír mp3-ban még decemberből. Nem muszáj meghallgatni, a fontosabb linkek kinn vannak az oldalon. Ha már JavaPosse, itt van egy interjú a JavaME-ről.

NetBeans plugin Roumen-nél, hogy ne csak az Eclipse-esek örüljenek.

Futtassunk Scala-t az Androidon!

Az Androidra visszakanyarodva, decemberben elméletben még foglalkoztatott az ADC-n való indulás, de aztán más melók miatt elkallódott ez a törekvés. Szerintem olyanoknak volt érdemes ezzel foglalkozni, akik egyébként is mobil (MIDP) alkalmazásokat csinálnak és viszonylag kevés plusz munkával át tudják portolni Androidra a cuccot. Ezzel viszont az a gáz, hogy a G-nek át kell adni a szoftvert, legalábbis a kliens oldalt. Ahogy a fenti linkek valamelyike említi nem túl jó biznisz anyagilag az ADC, legfeljebb hírnév szempontjából.

Egy olyan alkalmazáson gondolkodtam, ami a mobil kameráját (majdnem mindben van már) vonalkód leolvasására használja. Sima kereskedelmi vonalkódokat és speciális vonalkódokat tudna leolvasni, amik pl. URL-eket tartalmaznának.

A kockázatelemzésig nem jutottam el, szóval nem tudom, hogy egy mobilos kamera egyáltalán be tudna-e fókuszálni rendesen egy szokásos méretű kereskedelmi vonalkódot. Lehet hogy nem. Az URL-es vonalkód viszont spanyolviasznak bizonyult, mert már létezik ilyen és Semacode néven fut, csak sehol sem használják. Legalábbis sehol sem láttam még.

Pedig jó buli lenne rányomni plakátokra, hirdetésekre, menetrendekre, buszmegállókra, bögrékre, pólókra, kocsira, sportolókra, járdára, házfalra a szokásos nyomtatós, matricázós technológiával (micsoda kampánylehetőségek!), aztán lehetne böngészni, letölteni, vásárolni, rendelni, belenézni, utánanézni, belehallgatni, játszani, tippelni, fogadni az URL bepötyögése nélkül.

A szokásos vonalkódokat leolvasva pedig árösszehasonlító, vélemény megmondó, statisztikai oldalakon lehetne lekérni az adott termékről az információkat, nem azt amit helyben a boltban hazudnak róla.

Na, ti örülnétek ilyen alkalmazásoknak?

Update 2008.12.09: Közben ahogy a megjegyzésekben is írtam, az ADC-n is igen jó helyezést ért el egy ilyen vonalkódolvasó szoftver, és a sima mobilgyártók is kezdik felnyitni a szemüket.
Update 2009.01.23: Ismét egy sg.hu cikk. Ahogy látom Japánban már több éve használják a 2D vonalkódot. Olyan is van, hogy Semapedia.

3 megjegyzés:

tvik írta...

Update: Index cikk a "3GSM kiállításról" képekkel.

tvik írta...

A Microsoft Silverlight meglesz Nokiákon. Először az S60-osokon, később S40-eseken. sg.hu cikk

tvik írta...

ADC eredmények.