2008-03-10

Google jobs

Az elmúlt időben a felröppent pletykák miatt figyelemmel kísértem a Gugli aktivitását kishazánk környékén. Az első blogbejegyzéseket 2006 májusából találom a témában.

Az Utazás kiállításon volt egy Google egyetem, ahol láthatóan nagyon a reklámozásra gyúrtak. Peresztegi Zoltán beszélt arról, hogy mit akar a Google Magyarországon. Egyelőre nem sok válasz volt a kérdésre. Volt Interjú Dennis Woodside-dal a Google kelet-európai piacokért felelős igazgatójával. Mégegy, ami elég béna és mégegy, részletekbe menő. A magyar emberek még: Hegyi Péter (Dublin), Stekkelpak Zoltán, Baloghy Réka, Bódis Attila, aki az Official Google Blog-ba ír. dLux pedig Zürichben nyomja (lásd később).

2007 májusában volt Londonban Google fejlesztői napok: Beszámoló róla.

Aztán úgy folytatódott, hogy írták a zindexen és az sg.hu -n, amikor nálunk járt Vint Cerf, hogy a Google próbafelvételiket tartott egyetemisták körében. Olyasmi lehetett, mint a Morgan Stanley-s téma, hogy logikai feladatokkal traktálták a delikvenseket, plusz "mitírki" feladatokat kellett megoldani. Állítólag előny volt, ha valaki több programozási nyelvben is otthon volt. Ez a Felkeltette az érdeklődésemet, bár lemaradtam az előadásról.

Gondoltam, mindenesetre érdemes lesz nézegetni néha a google.jobs -ot, ahol Magyarországot illetően már volt néhány állásajánlat, de még egyik sem fejlesztői. Konkrétan ezek:
Account Manager - Budapest
Account Strategist - Budapest
Associate Product Marketing Manager - Budapest
Country Business Manager - Hungary
Emerging Markets Strategy Associate - Europe
Global Deployments Project Manager - Budapest
Product Marketing Manager - Budapest

Láthatóan Lengyelországban jobban nyomultak, vagy legalábbis előbbre tartottak ebben az időben. Fejleszőket kerestek és tanulóknak is voltak lehetőségeik. Romániában semmi, Szloviban country consultant-ot kerestek, a cseheknél valamivel mögöttünk voltak. Októberre eltűnt a szlovák country consultant ajánlat.

A fenti állásajánlatok közül július közepére kettő ki lett lőve. (Associate Product Marketing Manager és Product Marketing Manager.) Viszont Dublinba kerestek magyarul beszélő Editor-t és Online Sales and Operations coordinator-t. Emellett sokféle nyelven beszélő embereket. Az SG-n ismét volt egy cikk, hogy ez a Google egy milyen marhajó hely, de voltak olyanok is, akik némileg objektívebben összehasonlítottak több mammutcéges munkahelyet is (MS, Yahoo, G).

Augusztus elejére Dublinban elkeltek az állások és az Emerging Markets Strategy Associate is eltűnt, tehát ezek maradtak:
Account Manager - Budapest
Account Strategist - Budapest
Country Business Manager - Hungary
Global Deployments Project Manager - Budapest


Augusztus közepére a Country Business Manager állás is gazdára talált, vagy pedig feladták.

Szeptember 19.-én publikáltak egy Hardware Operations Team Manager állást, ami arról szól hogy infrastruktúrát kell tudni összedrótozni, illetve gondolom a későbbiekben egy ilyen csapatot el kell tudni vezetni. Mindenféle Linux-Unix ismeret előny. 27-én pedig a Webisztánon volt egy bejegyzés a Reuters hírei alapján affelől hogy látszólag Európában akarnak fejleszőket toborozni.

Október elején pedig kinevezték Nelson Mattos-t
az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térség mérnöki tevékenységekért felelős alelnökének. A cikk leírja még, hogy hol vannak a térségben fejlesztőközpontok. Van pl. Krakkóban, ami meglepett. (Varsóban nincs.) Közben volt a TV-ben egy film, a "Google kulisszatitkai" címmel, de jól lemaradtam róla.

Egyébként pedig végzős fejlesztőket kerestek Prágában, Krakkóban, Zürich-ben és még több helyen. Nálunk nem. Svédországban pedig rengeteg állásajánlat van.

2007 Október 8: Data Center Technician (Temporary). Linux cluster összepakolásához.

További mozgások:
2008.01.15, Magyarország:
Account Manager - Budapest
Country Business Manager - Hungary
Data Center Technician (Temporary) - Budapest
Hardware Operations Team Manager - Budapest
2008.02.06
+Account Strategist - Budapest
2008.02.22
+Senior Financial Analyst - Budapest
(Közben Prágában 10 ajánlat van, közte Senior SD, szlovák-cseh-angol.)

Most pedig megnyitott a Zürich-i iroda, ami világossá tette, hogy nem lesz Magyarországon fejlesztés. A Webisztános cikk elég sokmindent leír három részben, nem is kell tovább ragozni.

Update 2009.01.22: A Google magyar munkatársai elindítottak egy blogot -sajnos keresőmarketing kategóriában. A bloggolók között van néhány fentebb említett név. Egyébként kismillió blogot találok mostanában, ami az online marketing témával foglalkozik. De minek.

1 megjegyzés:

Kocka írta...

A trukkos quizkerdesekkel (pl hogy mi van ha finally block-ba return-t tesz az ember) biztosan nagyon agyas embereket lehet kiszurni, csak en mindig attol parazok hogy tenyleg csinalnak olyanokat mint a felveteli peldakban.