2008-03-20

JUM VI.

Ismét volt JUM.

Az első előadáson a komponensmodellekről hallgattunk egy elég általánosan induló prezentációt, miközben az alábbiak jutottak eszembe:

  • A komponens-orientáltság az objektum orientáltsághoz hasonlóan nem minőségi jelző, hanem csak egy módszer, amit mellesleg lehet jól és rosszul csinálni.

  • Keretrendszer használata nem cél hanem eszköz. Mostanában egyre jobban kezdem értékelni azokat a szoftver megoldásokat, amik nincsenek teledobálva buzzword kompatibilis komponensekkel, viszont működnek.

  • Problémamegmaradás törvénye: 'A probléma nem vész el csak átalakul'.

Ennek ellenére szoktunk használni framework-öket, pl. a Spring-et elég sokszor, egészséges felfogásban. (Szóba került hogy egy Magyarországon nemrég tanyát vert igen neves pénzügyi nagyvállalat is elég komolyan használja a Spring-et.)

Azért leírom mely versenyzőkről volt szó:
Spring, Guice statikus IoC frameworkök.
OSGi, Java Moduling System azaz JSR-277. Az utóbbit a Sun hozta létre az OSGi ellenében. Az előbbi pedig már jó régóta létezik és az embedded device-ok környékéről indult.
Valamint SCA, ami általánosabb, ha jól emlékszem az IBM nyomja.

A második előadáson kocka mutatott be egy Flex-es alkalmazásról szóló prezentációt. A jhacks-ról le lehet tölteni a prezit és a példaprogramot is.

XML-ben és ActionScript-ben kell összetolni az oldalt. Az IDE támogatás nélküli scriptelés már kicsit fájt a syntax highlight-hoz és auto completion-hoz szokott fejemnek. Elvileg a Parleys-t full Flex-szel húzták fel. A buildelés itt sem tart kevés ideig, 1-2 percekről beszéltünk, mint ahogy GWT-nél is. Elvileg az OpenLaszlo buildelése gyorsabb, de annak nem túl szerencsés az RPC modellje, mert statikus függvényeket használ és mindenképpen a saját proxy-jával akar kommunikálni.

Továbbá volt még egy Appserver deatmatch című történet, ahol Geronimo, JBoss és Glassfish szerverekkel csináltunk volna meg 8 műveletet, úgymint távoli deployolás, alkalmazás beüzemelése, log konfig megváltoztatása, jMeter-es terheléses teszt, újraindítás, datasource megváltoztatása, LDAP azonosítás, valamint távoli debugolás. Sajnos a Geronimo-s ember lemondta, a JBoss beüzemelése pedig nem sikerült, de a Glassfish demót nagyon hozzáértően tolták. Kicsit rövid volt az idő a tesztalkalmazás publikálása és a demó között, ezért én némileg megértem a technikai nehézségeket, de remélhetőleg 2 hónap múlva láthatunk majd más versenyzőket is. A Glassfish mutatványt egy másik postban írom le nemsokára.

Azon kívül láttam még szép színes notebook-okat, pingvines játékot és szóba került, hogy el kell menni birkát legeltetni. Sörözés most nem volt.

Nincsenek megjegyzések: