2008-11-20

JUM

Három előadás volt a tegnapi JUM-on, ami végülis nem tudom hányadik alkalom. Itt balra pedig a JUM.hu logó látható, ami már a Devoxx-on is kinn van. Hurrá! Szóval a három előadásról:

REST = REpresentational State Transfer

Lényege, hogy a SOAP és CORBA bürökratizmusa helyett törekedjünk lényegretörő agilis (hogy divatos szót is használjak) megoldásra. Szép hogy SOAP menne email-en keresztül de minek ha a legtöbb adott problémánál nincs rá szükség, viszont a HTTP infrastruktúrája tökéletes (?). Sok mindenre ad jól kimunkált és széles körben letesztelet megoldást. Én már az előadás előtt utánaolvastam néhány dolognak, de nem akartam ilyen kérdésekkel kukacoskodni, hogy vannak-e REST-ben (HTTP-ben) lehetőségek push-ra, aszinkron üzenetváltásra, meg amúgyis tudom a választ. Aki még tudni akarja:

Abszolút pozitívan állok a dologhoz. Egyébként már 5 éve is csináltunk ilyen megoldásokat, igaz csak prototípusnak. HTTP-val kommunikáltunk mindenféle registry és WSDL karbantartása helyett. Vicces lenne ha egy az egyben kimaradna az életemből a SOAP, ami nem is szimpatikus. Fejléc, boríték, nemtudommi... A REST a szemantikus web-et (mégegy divatos szó) is jobban ki tudja szolgálni szerintem, de ebbe most nem akarok belemenni. Jobban be lehet járni és feldolgozni pókokkal, összetársítani tartalmakat, asszociálni, szolgáltatásokat építeni meglévő szolgáltatásokra.

Vannak még nyitott kérdések, pl. hogy a JSR-311-et hogyan fogják összepárosítani valódi prezentációs technológiákkal pl. GWT, JSF, Wicket. Ha elgondolkodnák rajta lehet hogy meg is lenne a megoldás, de az előző postban leírtak miatt nincs lehetőségem erre.

Jazz

Második téma a Jazz volt, ami egy kollaborációs eszköz az IBM háza tájáról. Van benne verziókövető, issue tracker (vajon hogyan fordították?), támogat agilis módszertanokat pl. scrum. Eclipse-ben is működik és azon kívül is valami webes felülettel. Tervezik az integrációját egyéb fejlesztői eszközökbe is. A Jazz fejlesztésére is Jazz-t használnak. Jövőre elvileg kész lesz a magyar fordítás. A Javaposse 211. epizódjában egy interjú hallható Erich Gamma-val Tim Francis-szel az IBM-től. 18 perc környékén a Jazz is szóba kerül.

Glassfish V3 prelude

A mikrokerneles Glassfish pre-béta verziója. Sokminden nincs még benne pl. EJB3 konténer, emiatt inkább egy Tomcat-re hasonlít. Egyelőre az jött le hogy nem kell ezt még igazán komolyan venni, nem kell tőle sokat várni. A koncepciói kicsit ijesztőek, pl. hogy amikor először akarok admin konzolozni akkor jön rá hogy le kéne töltenie a netről az admin konzol csomagját. Hát, hmmm. És ha akkor akarok először használni valami csomagot amikor történetesen csak intranet elérésem van?

Jövő

A következő JUM elvileg 2009 január harmadik szerdáján lesz és valószínűsíthető egy OSGI előadás (ez nem tudom végül bevállalódott-e), egy JPA2 esetleg és egy Scrum, ami egy módszertan csirkékkel és disznókkal.

Kösz a szervezést karenin-nek!

Nincsenek megjegyzések: