2009-01-08

Bp Newtech Meetup

Elég dinamikusan alakult a januári Bp. Newtech Meetup programja. A blog szerint az volt az alapfelállás, hogy megismerkedhetek majd végre a l3onardo-val (a.k.a 3dForAll) és a Google App Engine-nel, amit az OpenSocial fejlesztésekhez használhatnak szerveroldalnak azok, akiknek nincs saját szerverük vagy környezetük. (Ha jól tudom Python-ban kell programozni.) A l3onardo lemondódott, helyette viszont bejött egy Microsoft-os hardver -a Surface- bemutatása (interaktív asztal), ami szintén hamar lemondódott. Mindegy, maradt még a TurulMeme, ami érdekelt valamennyire, meg a többi előadás is "szőrmentén". Egyébként is régen voltam már.

Velvárt András (Response) - Zoomery - Anything Zooms!

Microsoft Silverlight technológiára épülő, DeepZoom technológiát használó, weboldalba is ágyazható alkalmazás. Vannak dokumentumaink amiket képpé konvertál és a Google Earth-hoz hasonló módon jól belenagyíthatunk a felületen szétszórt esetenként több száz oldalba. Lehet rendezgetni, keresgélni benne. Képalbumok készítéséhez is jó. Lényegretörő előadás jó demóval gond nélkül a szervezői Macintoshon, ami a MS-es technológia miatt nagy szó hogy pöccre működött. Apropó, a notebook képe a vetítővászonra volt kirakva, ami elég jól nézett ki a Bem moziban. Szóval jó képet csinál egy ilyen Mac. Csak sajnos elég kicsi volt ez a mozi és állítólag sokan nem fértek be a terembe, kinn ragadtak. Kb. 130-an regisztráltak, kb voltak is annyian. Kifelé jövet a pultnál sem lehetett egykönnyen forralt borhoz jutni. Node visszakanyar az előadásokra:

Bíró Tamás (SenseNet) - Hibrid open source - azaz nyílt forráskód Microsoft alapon

Ahogy a címből nem derült ki ők ECMS (Enterprise Content Management System) fejlesztéssel foglalkoznak. A cég immár több mint 10 éve megvan, 40 fős, 400 milliós az éves forgalmuk ami főleg a bemutatott termékre épül. C#-ben írják a szoftvert, eddig nem volt nyílt forrású mostantól pedig az lesz. Pár viszonylag nagyobb hal használja a terméket, pl. tv2. Valamennyire konkurenciájuk a SharePoint és ha nem kötött a platform, az Alfresco (java). Érdemes tudni róla, hogy van egy ilyen alternatíva.

Hodicska Gergely - Ustream Watershed API

Az UStream egy szilícium-völgyi cég akik saját elmondásuk szerint nagyjából egyeduralkodóak a live video streaming területen. Ezek szerint van magyar vonatkozásuk is. Gyakorlatias előadás volt ahol megmutatták, hogyan lehet egy mobiltelefon kamerájáról élőképet sugározni a weben. Ez látványos volt: a mobilról 3G-n bement a kép az internetre, egyenesen USA-ba, valamelyik szerverükre (használhattak volna Magyarországon lévő tesztszervert is, de valamiért nem így jött ki). A böngészőbe az URL-t beírva az élőkép megjelent a mozivásznon. Kicsit szaggatott és keveset késett, de egy mobilról ennyi belefér. Az üzlet a dologban, hogy (pézért) bárki használhatja a szolgáltatást, felteheti a saját logóját a sarokba, lehet mindenfélét konfigurálni, max hányan nézhessék egyszerre, beágyazható saját weboldalba, stb. Kíváncsi lettem volna a technológiákra és hogy mi a magyar csapat szerepe - nemrég valami fejlesztőket is kerestek ha jól emlékszem. Legfeljebb majd emailben megkérdezem.

Séra László - TurulMeme

Ahhoz képest hogy a baráti társaságom nagy része magasan képzett informatikus, a mai napig szeretnek "FW: király", "vicces!" című egylinkes leveleket küldözgetni kézzel összerakott címlistára vagy levelezési listára. Amellett hogy nem vagyok lusta nyomogatni a delete gombot, bizonyos linkekre kíváncsi lennék néha attól függően hogy ki küldte és milyen témában. Van erre már kismillió megoldás a digg-től a delicious-on keresztül az furl-ig. Annyira érdekel a téma, hogy még én is elgondolkodtam egy ilyen rendszer fejlesztésén -ami a meglévőek hiányosságait pótolja, sőt valami kis prototípust össze is dobtam magamnak. (Lehet hogy egyszer majd írok róla.) A TurulMeme-re visszakanyarodva kíváncsi lettem volna rá 5 percben, hogy miben jobb ez az említett rendszereknél és miért lesz nekem nagyon jó ha csatlakozom. Sajnos ezekre a dolgokra nem kaptam választ. Az előadó inkább csak azokkal a témákkal foglalkozott egy prezentáció pontjaiban amiket ő tart érdekesnek. Az idő is gyorsan elszaladt, úgyhogy csak egy kérdésre maradt idő. "Miért?" Ami mégiscsak nekem is érdekes volt: szintén MS technológia, MSSql, C#, Lucene (azt hittem ez java-s!), 2 nap alatt fejlesztették ki, legalábbis az alapjait. Közben rápillantottam a turulmeme.com-ra és első ránézésre úgy néz ki mint egy sima híraggregátor szájt, amiket általában nem szeretek. Azon kéne dolgoznia valakinek, hogy ez a véleményem megváltozzon. Végül a névről: szerintem elég röhejes még akkor is ha Turulmém-nem kell ejteni.

Megemlítették még a szervezők hogy a rendezvényt a Virgo Systems szponzorálta, ha jól hallottam. Ja igen, osztogatásra került még egy kis könyecske: Startup Guide, vagy Üzleti Tanácsok Kisvállalkozók részére a pressonline támogatásával. Innen is letölthető egyébként, még nem olvastam bele.

+1, ami nem előadás volt, hanem csak úgy hallottam: AutoHotkey. Érdekes script-eket lehet csinálgatni mindennapi használatra, állítólag hasznos / jópofa. Open Source.

Sajnos alig volt ismerősöm az eseményen, úgyhogy nem tűnt annyira jó bulinak ottmaradni toporogni a tömegben. Na majd legközelebb, a 2 éves szülinapon.

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszi a bemutatót. A ustream egyik magyar vonatkozása, hogy félig magyar alapítású, illetve itthon történik a teljes fejlesztés.

Sajnos 5 percbe elég nehéz bővebb technológiai áttekintést adni, de ha érdekel, akkor akár következő meetupon szivesen mesélek.

A bemutató előtt kipróbáltam hazai szerverrel is ezt a kombót, de nem volt gyorsabb, ezért maradt végül a kinti szerver park.

tvik írta...

Helló! Érdekelnének a részletek. Ha sikerül ott lennem a következő meetupon majd kérdezek.

Névtelen írta...

Igen, sajnos a tematikát kicsit benéztem a TurulMeme-vel kapcsolatban, mentségül annyi tudok felhozni, hogy soha nem voltam még ezen a rendezvényen és nem tudtam mi érdekli igazán a közönséget...

Az egyik nagy különbség a digg-el és társaival szemben, hogy a TurulMeme magyar nyelvű oldal és erre a tartalomra koncentrál. Plusz érdekessége, hogy magán az oldalon nem kell neked semmiféle aktivitást mutatnod ahhoz, hogy beküldjél/szavazzál egy neked tetsző bejegyzésre, hiszen a Google Readerben végzett műveleteidre épül az egész.

A névválasztásról is akartam természetesen beszélni, de már nem volt idő... Bővebben itt találsz infokat: http://blog.turulmeme.com/post/2009/01/07/Minek-nevezzelek.aspx

tvik írta...

Helló Sera, köszi a kommentet! Az előadáson az lett volna az előnyös, ha 2 perc alatt "eladod" a terméket a képességeinek a bemutatásával, a maradék 3 percben pedig megkarcolod a technológiai részletek felszínét, ami felcsigázza az érdeklődést. A kérdések már jönnek maguktól, akár az előadás után is.

Igazából nekem úgy tűnik, hogy ez a hírcsatorna is még mindig nagyon zajos, még ha szűrögetek is. (Bár nem is biztos hogy a zajcsökkentés a célja.) Vagy pedig nem tudom használni.

Talán a delicious azon szolgáltatása van a legközelebb ehhez a bizonyos igényemhez, amiben konkrét ember konkrét tag-jaire tudok felíratkozni RSS-sel.

Unknown írta...

Utólag már én is tudom, hogy mit kellett volna inkább elmondani. De arra jó volt, hogy tanuljak belőle:-)

A zaj mértékének megitélése nagyon egyénfüggő dolog és természetesen ennek kezelésére még csak szűkös lehetőségek vannak. De ami késik, nem múlik:-) Egyékbént itt is ugyanúgy fel tudsz iratkozni szinte mindenre (pl. egy adott user csatornájára).

Unknown írta...

@Sera: speciel nekem tetszett az előadás, számomra érdekesebbek voltak ezek a háttérinfók, mint a technológia.

Unknown írta...

@pcjuzer: ha gondolod tegyél fel itt kérdéseket, és válaszolok rájuk.

Unknown írta...

Alapvetően nekem is az volt az ideám, hogy egy ilyen rendezvényem nem magát az oldalt, annak a funkcióit kell bemutatni, hanem sokkal inkább a filozofiat, tapasztalatokat, sikereket, kudarcokat kellene bemutatni. Hiszen ebből sokkal többet tanulhatnak a tech szférában mozgó emberek... De mint látszik, mégsem erre lett volan szükség.

tvik írta...

@Gergely:

-Egyrészt a technológiák érdekelnének nagyjából, vagy legalábbis az ezekkel kapcsolatos policy. Open source / nem az, vendor lock-in kezelése. Sokat szántok-e technológiákkal való ismerkedésre (tanfolyamok), vagy megelégedtek az ingyenes információforrásokkal? Láttam a javalistán is tevékenykedsz. Java-t is használtok?

-Még a munkamenet jellege érdekelne. Hányan vagytok Magyarországon és hányan külföldön? Ha itthon történik a teljes fejlesztés, mi történik USA-ban? Csak szerver üzemeltetés és ügymenet szervezés?

tvik írta...

@Sera:

Talán még mindig hasznos lenne csinálni egy rövid lényegretörő bemutatót a nem magától értetődő feature-ekről -esetleg videó/screencast formátumban- és kitenni az oldalra.

Elsőre nem egyértelmű, hogy mi fog pontosan történni, ha megosztom a feed-jeimet, vagy pontosan hogyan csapódnak le mások megosztott feed-jei, hogyan szűrhetem őket. Ez egy elég komoly visszatartó erő nálam. Persze ez más rendszerekre is vonatkozik, a digg vagy a delicious sem a szent grál ebből a szempontból.

Unknown írta...

"Egyrészt a technológiák érdekelnének nagyjából"
A weboldal kliens oldalon a szokásos, a backend jelenleg PHP/MySQL, illetve mindez megspékelve egy nagyobb terhelésű rendszer sajátosságaival (DB replikálás, queue használata, többféle webszerver, reverse proxy, különböző fajta cache-ek használata, aszinkron feldolgozó folyamatok). Saját frameworköt használunk, ami így kellően gyors, de ennek a teljesítmény mellett történelmi okai is vannak.

A streamelés szempontjából a kliens Flash (AS3), a szerver oldal itt főleg FMS, de van amire Red5-ot is használunk, vagy éppen valamilyen saját megoldást. Mindezek számára az adatokat PHP-s gateway biztosítja.

Mobil oldalon pedig az adott platfrom által megkívánt nyelven történik a fejlesztés.

"az ezekkel kapcsolatos policy. Open source / nem az, vendor lock-in kezelése"
Alapvetően open source cuccokat használunk, kivéve az FMS.

"Sokat szántok-e technológiákkal való ismerkedésre (tanfolyamok), vagy megelégedtek az ingyenes információforrásokkal?"
Nem tudom, hogy mennyire lennének jó tanfolyamok azokon a területeken, amiken mi dolgozunk. A PHP vonalon nem hiszem, hogy tudnának túl sok újat mondani (QA-t leszámítva). MySQL-t is elég jól ismerjük, előző munkahelyemen volt épp nemrég hivatalos MySQL tanfolyam, elég átlagos volt. Szóval itt főleg a meglévő tapasztalatra építünk, illetve a weben elérhető információkat használjuk, valamint követjük a konferenciák anyagait, blogokat stb. A streamelés vagy épp mobil tekintetében meg eléggé újdonságnak számító dolgoakt csinálunk, nem nagyon létezik erre tanfolyam.

"Láttam a javalistán is tevékenykedsz. Java-t is használtok?"
Ott csak kémkedek :), egyenlőre távol áll tőlem, de amúgy használunk Java-t, egyenlőre főleg Red5 kiegészítők esetén, de tervben van egyéb területeken is (chat szerver, message queue stb.).

"Még a munkamenet jellege érdekelne. Hányan vagytok Magyarországon és hányan külföldön? Ha itthon történik a teljes fejlesztés, mi történik USA-ban? Csak szerver üzemeltetés és ügymenet szervezés?"
Kb. 25 fős csapat van itthon, kint hirtelen nem is tudom hányan vannak. A fejlesztés folyik itthon, kint pedig a termék fejlesztés, business development, ilyesmik. Szerver üzemeltetés megoszlik, ennek is egy jó része itthon történik, de van kint is rendszergazda, ami már csak az időeltolódás miatt is jól jön.

Névtelen írta...

Most találtam ide, örülök, hogy sikerült érdekes előadást tartani. :) Ha kérdés van, keress bátran!

Bandi (Zoomery)