2009-07-23

JavaFX Eclipse kipróba

Kitaláltam hogy beleszagolok a JavaFX-be.

javafx.com a hivatalos kiindulóoldal ahol vannak csilivili demók, de engem a rögvalóság érdekel, úgyhogy utánanézek mit kell letölteni ahhoz hogy én is tudjak ilyen szépségeket programozni. Ezt az oldalt találom, ami azt mondja van SDK, Eclipse plugin és a downloads-okra visz. A Netbeans is támogatja, de nekem most nem az van kéznél.

JavaFX Installálás: Kicsit le voltam már maradva a java verzióval is. Mondja hogy JDK6u13+ kell. Letölti, installálja 5 percig. Felhoz SUN regisztrációs oldalt, de nem kell tölteni. JavaFX install gyorsabb. Alapból Program Files-be akarja installálni (ja mert Windowson vagyok), de átállítom. Nem történtek nagy dolgok szerencsére, megjelent a Start menüben, plusz az install helyen. bin könyvtár, ilyesmik.

Eclipse plugin:
update site: http://javafx.com/downloads/eclipse-plugin/
Verzió: 1.2.0.20090528....
Az ajánlott 3.4.2 ganymede-re installálom néhány másik plugin mellé, mint pl. m2, SVN, WTP, Findbugs.

Sikerül az install. Új projekteknél megjelenik a JavaFX projekt. Néhány prototípusból tudok választani. Fotónézegető, 3D-s polc megjelenítő. A Spring (pattog két labda) példát választom - fordul, működik. Ha az lenne a célom, játszhatnák vele hogy változtatgatom itt ott a kódot, de most nem ez a célom. Lehet új külön JavaFX fájlot létrehozni, megjelenik a JavaFX perspektíva és egy külön Run opció a futtatáshoz.

Viszont nem túl komoly a támogatás.

Jobboldalt van egy Drag and Drop-os komponenskészlet kevés komponenssel, de grafikai szerkesztés nincs, csak bedobja a kódrészt ész nélkül oda ahova viszem az egérrel, akkor is ha szintaktikai hibát eredményez. A context assist működött egy darabig, de rövid használat után elromlott, azóta csak ClassCastException-t hoz fel az IDE újraindítása után is. A javafxdoc hover működik, de nekem nem tetszik a formátuma. Túl nagy betűk, ha böngészőben nézem szerencsétlen az elrendezése. Folyton scrollozni kell le-fel, le-fel, le-fel.

Egy egyszerű Swing-es GUI-t akarok átültetni próbaképpen JavaFX-re, ismerkednék a layout-okkal. Alapkövetelmény lenne, hogy az ablak tartalma némileg intelligensen kövesse az átméretezést. Ez Swing-ben igen egyszerű a BorderLayout vagy a GridBagLayout segítségével. Negatív meglepetés: nagyon gyér a layout támogatás. Ráadásul régebbi verziókhoz képest sokmindent visszavettek. Pl. nem lehet GridBagPanel-ozni. Ráadásul a túl sok változtatás miatt, a net tele van használhatatlan példákkal.

Találok egy ígéretes layout menedzsert, DigLayout néven. Letöltöm a jar-t, hozzáadom a projekthez, de nem reagál rá, nem találja meg az osztályt hiába importálom. No ez már azért kicsit durva, úgyhogy be is rekesztem a kísérletezést.

A nyelv maga az oké. A szintakszis kicsit a JSON-ra hajaz bár semmi köze hozzá. Tetszik a deklaratív megközelítés, és látom hogy sok szépet és jót lehet csinálni vele -és bízom benne hogy egyszer majd fogok is- , de egyelőre a 2-3 órás ízlelgetés után, ebben a formában "nem vettem meg".

Nincsenek megjegyzések: