2009-09-17

JUM XI.

Nézőcsúcs született a tegnapi JUM-on. Mondjuk így könnyű, hogy nem két nappal az esemény előtt derül ki hogy mik lesznek az előadások és mi a helyszín. Az új Számalk épület igazán trendi, letisztult helyszínt szolgáltatott Wifi eléréssel.

Néhány szó az előadásokról:

PMD, Checkstyle - statikus kódanalízis
Ha arra vetemednél, hogy saját szabályok szerint akard ellenőrizni a Java kódodat (vagy másét) akkor ezek közül kell használnod valamelyiket. Az egyikben Java-ban kell vizsgálgatni az Absztrakt szintakszisfát-t, a másikban pedig XPath-tal kell bűvészkedni. A kód duplikációk is könnyen kibújnak a zsákból ezekkel az eszközökkel, mert nem lehet átverni őket megváltoztatott változónevekkel, kommentekkel és whitespace beszúrásokkal. Az előadáson nagyvonalúan átsiklottunk fölötte, hogy mi az az Antlr és Javacc, ami a PMD-ben ill. a Checkstyle-ben dolgozik. Nos, az utóbbi parser generátor és az előbbi is valami olyasmi. Lényeg hogy ha ezekbe betoljuk egy nyelv (jelen esetben a Java) formalizált szintaktikai szabályait, akkor tudnak olyan parser-t generálni, ami fel tudja építeni egy forrásfájlból a szintakszisfát. Aztán ezt lehet interpretálni, elemezni, compilálni. Talán egyszer ezekről a parser generátorokról is lehetne előadás.

Oktech profiler
Sok olyan kérdésre rávilágított az előadó, amin eddig nem is gondolkodtam el. Hogyan lehet profájlolni? Instrumentálni lehet a kódot, vagy mintavételezni a stacktrace-t. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ők az utóbbi irányba indultak el és nyílt forrásúvá tették a kódot. A jelenlegi formában még elég száraz a kimeneti formátuma, de van benne perspektíva. Mivel a mintavételezéses profiling főleg kilóra tudja megmondani hogy mikor mi fut én olyan bővítéseket tudnék elképzelni, amik színes grafikonokat rajzolnak.

Google App Engine
Ez is jó előadás volt. Átjöttek a Google App fejlesztő legnagyobb szívfájdalmai: olyan a fejlesztés mint egy akadálypálya, ha tényleg akar valami komolyat csinálni az ember, hamar megtalálja a falakat. Van egy hosszú lista, hogy mely java frameworkök támogatottak, melyek részben és melyek nem. Alapvetően szervlet technológia, nagyjából van JPA, de vannak bizonyos korlátok, pl. max ezer fájl lehet egy alkalmazásban. Ha pl. Dojo-t akarok használni vagy más Javascript keretrendszert ami sok kis képet használ, akkor máris bajban vagyok. A GAE folyamatosan fejlesztés alatt áll, néha bejönnek új feature-ök, néha megjelenik valami új bekezdés a honlapon. Egy bizonyos forgalmi határig ingyenes, aztán pedig fizetős. Ez az ingyenes forgalmi határ sok kritériumból tevődik össze kezdve a napi processzoridőtől a napi max deployolások számáig. Ennek ellenére szeretjük a Google-t, mert még mindig látszik a törekvés hogy adni is akarnak valamit nem csak lenyúlni. Fontos még, hogy eredetileg Python-ra volt támogatás. Java csak idén tavasszal lett, ezért még mondhatni gyerekcipőben jár.

A JUM utáni sörözéseket kellene még komolyabban venni. Legközelebb akkor novemberben!

Nincsenek megjegyzések: