2009-10-14

Scala fejtvény

Ahogy beleolvasgattam egy-két Scala ismertetőbe az volt az érzésem, hogy folyton túl kézreálló példákat próbálnak hozni a nyelvhez. Arra gondoltam, csinálok egy olyan példát, ami nem annyira kézreálló. Számoljuk meg egy karakter tömbben a paraméterben megadott karaktereket. Sokkal kreténebb példákat is lehetne kitalálni, de én most megelégszem ezzel. Java-ban elég kézenfekvő a megoldás (1.):

public int count(char a, char[] array) {
int ctr = 0;
for(char ch : array) if(ch==a) ctr++;
return ctr;
}
Ezt tükörfordításban ész nélkül kb. így lehet átírni Scala-ba (2.):
def count(a: Char, array: Array[Char]) : Int = {
var ctr = 0;
for(ch <- array) if(ch==a) ctr = ctr + 1;
ctr;
}
Viszont a Scala funkcionális nyelv és ha ezt a paradigmát kihasználva szeretnénk megírni a programot, nem tehetjük meg, hogy ezt mondjuk: ctr = ctr + 1. Ez az a dolog, ami miatt ezt én "nem kézreálló példának" tartom. Ehelyett valami olyasmit kell elkövetnünk, mintha fél lábon állva a bal fülünket a jobb kezünkkel a fejünk mögött átnyúlva vakarnánk meg (3.):
def count(a: Char, array: Array[Char]) = {
def count_(i : Int, ctr : Int) : Int =
if(i == array.length) ctr else
count_(i+1, if(array(i)==a) ctr+1 else ctr)
count_(0, 0)
}
Bár nem tartozik szorosan a témához, azért néhány Scala jellegzetességet gyorsan kiemelek: A külső függvénynek nincs meghatározva visszatérési értéke, mert kikövetkeztethető. Nem írtam pontosvesszőket a sor végére, mert a fordító így is érti miről van szó. Ja és ezek egymásba ágyazott függvények, ráadásul a belső függvény látja a külső bemenő paramétereit.

Csak a vicc kedvéért, ezt az utóbbit visszaírom java-ba, úgyhogy ha az előző megoldás nem volt érthető, talán ez tisztába teszi a dolgokat némileg a Java-s emberek számára is. Itt viszont már két függvényre van szükségem (4.):
public int count(char a, char[] array) {
return count_(a, array, 0, 0);
}

private int count_(char a, char[] array, int i, int ctr) {
return i==array.length ? ctr :
count_(a, array, i+1,
a==array[i] ? ctr+1 : ctr);
}
Namost a kérdés a következő: Szerintetek a négy megoldás mennyire gyors és mi történik (és miért - főleg ez a lényeges) ha egy jó nagy -de még nem akkora nagy hogy azonnal OutOfMemoryErrort okozzon- karaktertömböt adok meg bemeneti paraméterként? A megoldást megírom pénteken. Ha addig valaki bekommenteli a megfejtést, kap tőlem egy sört vagy ezzel egyenértékű élvezeti cikket a következő JUM-on.

Nincsenek megjegyzések: