2010-01-25

Scala online olvasnivalók

Néhány angol nyelvű online olvasnivaló Scala-val kapcsolatban, hogy ne Neked kelljen összevadásznod:

  • Az alap 15 oldalas Scala tutorial for Java programmers, amit a Google elsőre kihoz és a letöltött disztribúcióban is megtalálható. Gyors áttekintésnek jó, de csak a felszínt karcolja.
  • A Scala By Example nekem kezdésnek bejött. Az interpreteres megközelítéstől indul, azaz amikor utasításokat írunk konzolra és a Scala válaszol rájuk. Ez már mélyebben belemegy a dolgokba 145 oldalon keresztül, de még mindig hiányoznak belőle részletek. (Névtelen függvények kompakt változata, XML kezelés, kivételek, ...) Egy eléggé friss változata szintén megtalálható a disztribúcióban.
  • A harmadik pdf ami lejön a scala-install.jar -ral, a Scala Language Specification, amiben viszont természetesen minden benne van, csak nem földi halandók számára érthető módon. Mindenesetre annak kiderítésére alkalmas hogy milyen funkciók vannak a nyelvben, amikkel aztán valami könnyebben emészthető forrásból meg lehet ismerkedni.
  • A letöltött Scala disztróban a doc/scala-devel-doc könyvtárban akadnak példakódok és API doc is. Az API doc-ban vannak linkek a forrásra is, ami egy online SVN repóra mutat.
  • A HUP fórumban találtam linket egy ingyenes online OReilly könyvre: Dean Wampler, Programming Scala. Sokminden benne van, de az a tapasztalatom, hogy néha (ritkán!) nincsenek teljesen kifejtve a bonyolultabb témák, főleg a különböző funkciók kombinálása terén. Érdemes letölteni lokálisra, mert eléggé lassan jönnek be az oldalai. Olvasói kommentek is vannak az online anyagban. Talán ez a legjobb a felsoroltak közül.
  • First steps to Scala az Artimánál a kályhától indulva, valamint sok más egyéb komoly írás a Scalazine-ban.
  • James Strachan blogbejegyzése, ami magát a nyelvet nem részletezi, de tartalmaz néhány érvet és hasznos linket.
  • A Tour of Scala nem lineáris online olvasmányt is James linkjei között találtam, ami a scala-lang.org -on, a hivatalos Scala oldalon van. Ez átfutja a nyelv jellemzőit.
  • Szintén a scala-lang.org -on található a Reference Manuals oldal, ahonnan már az előzőekben is említettem egy-két írást. Ugyanitt papírkönyvek is fel vannak tüntetve.
  • Írások az IBM-nél elfoglalt java programozóknak.
  • CodeCommit: Scala java-soknak, ami egész jó. Valamint Java Scala együttműködés ugyanitt.
  • Topik a jhacks-on, ami egyelőre még eléggé csonk. -Ez magyar.
Más magyar nyelvű bővebb írásokkal nem találkoztam még, halott fa formátumú angol anyagokat pedig még nem vettem a kezembe eddig.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

http://scruby.freeblog.hu , ha esetleg érdekel. Egy pár hónapja kezdtem el Scala-val foglalkozni és írogattam egyszerűbb dolgokat. Még nagyon nincs tapasztalatom vele és persze a munkám sem kevés úgyhogy a blog lassan bővül. Jelenleg csak a tanulási fázist dokumentálom több/kevesbb sikerrel. Ha valami olyat írtam ami nem korrekt/nem úgy van akkor nyugodtan kommentelhetsz, nem haragszom, ha kijavítanak :)

(ui. scala-nak és ruby-nak indult, onnan a név, de ruby nem tetszett és JAVA nálam default)

tvik írta...

Helló!
Nagyszerű, felvettelek oldalra a linkek közé. RSS-re valahogy nem sikerült feliratkoznom.

(Azért a késői válasz, mert el vagyok havazva, ráadásul a ruppótlan munkahelyi tűzfal nem engedi be a freeblog-os URL-eket.)

Unknown írta...

Sajnos nem fogom tudni frissíteni a következő pár hétben Scala bejegyzésekkel, mert épp wicket-et gyűrök, talán arról kikerül valami az oldalra. Tavasszal valahogy mindig több munka akad :( A linkek közé én is felvettelek :)