2005-07-15

Echo #2

Az előző posthoz némi konkrétumok:

EchoPointNG (Echo2-höz mindenféle speckó komponensek) early access:
NextApp developer forums > General Topics > Announcements > EchoPoint NG - is now in CVS, Post #1

host: cvs.sourceforge.net
repository: /cvsroot/echopoint
username: anonymous
module: echopointng

Javában tart a tesztelés és a hibavadászat és még nem is biztos hogy a legújabb Echo2-vel kompatibilis ill. fordul, úgyhogy tényleg early access. A lefordíthatóságért is harcolni kell kicsit. Például nem árt ha van kéznél egy saját servlet.jar aminek az elérési útját be lehet applikálni a build.properties-be, de Te ügyes vagy. Menni fog. És egy újszülöttől nem várj kidolgozott cassiopeira-rúgásokat.

Egyébként meg -csak hogy gyakoroljam az angol/magyar fordítást- Tod Liebeck bejelentése alapján:

"Az Echo2 platform legjelentősebb előrelépése az Ajax kliens-szerver szinkronizációs motorral való együttműködésen alapul. Az Echo 1.x-ben egy komponens frissítése a szerveren az egész őt tartalmazó HTML frame frissítését vonta maga után. Az Echo 2.0 ezzel szemben egy finomabb felosztást használ a kliensoldali HTML DOM-ban. Egy kliens-szerver-update során csak az érintett elemek változnak a kliensoldalon. Az eredmény határozottan simább működésű felhasználói felület és alapos teljesítménynövekedés."

"Az Echo 1.x egy rejtett HTML frame segítségével bonyolította a kliens-szerver szinkronizációt. Ezt a módszert használta, hogy bármiféle HTML dokumentum kliensoldali újrarenderelésének igénye nélkül tudjon a szerver számára információt küldeni. Az Echo2 ezen képesség ellátására kihasználja a mára széles körben támogatott XMLHttpRequest feature-t, egyben fölöslegessé téve a rejtett HTML frame-t. Amikor a felhasználó elvégez egy műveletet ami szerver interakciót von maga után a kliens elküld egy XML dokumentumot ami leírja az állapotváltozást. A HTTP kérés teljes egészében Javascript-en keresztül továbbítódik egy XMLHttpRequest segítségével. A szerver parse-olja az XML kérést, értesítve az alkalmazást a felhasználói akcióról. A szerver ezt viszonozza egy XML válasszal, ami utasításokat tartalmaz a kliens számára a megváltozott szerveroldali állapottal való szinkronizációra. [...]"

A továbbiakban az írás megemlít egy nem létező URL-en található demóalkalmazást, ami időközben ide költözött. Éppen nézegetem ahogy futkorásznak az XML üzenetek a kliens és a szerver között, miközben lélekben Tokajban a Tisza parton a Kisgólyában tölgyfaasztalnál ülve fröccsözgetek a haverokkal a Hegyalja fesztiválon. :,(

Nincsenek megjegyzések: