2005-07-15

Firefox

A Firefox-szal kapcsolatos műveltségem eddig annyiból állt (ne üssetek!), hogy az is egy böngésző és hasonlít az Internet Explorer-re. Most már azt is tudom hogy a Mozilla nevű nonprofit jóemberekből álló alapítvány csinálja, opensource, több platformra megvan, 1.0.5 az aktuális verzió (a napokban jött ki) és itt lakik. Ja és az Explorer-rel ellentétben kiválóan mennek rajta az Echo2 és EchopointNG cuccok (egy füles szerint Firefox-on tesztelik). Amúgy tényleg impozáns. Nem pampog fölöslegesen, csinálja a dolgát.

A Mozilla egyben azt a kódbázist is jelenti amire a Firefox épül, sőt tulajdonképpen egy böngésző is. Van még kérdés? igen / nem.

A 6-os verziónál az éppen mélyrepülést végrehajtó Netscape-ék is úgy döntöttek hogy open source-szá teszik a kódot és összekötik az életüket az akkortájt készülgető a Mozillával. Aztán a 7-es Netscape gyakorlatilag Mozilla motorra épült, csak csomó kommerciális vacak hozzá volt toldva, úgyhogy nem szerettük. Ahogy 8-ast sem.

(2007.05.05-ös update) Most már a 2.0.0.3-nál tart a Firefox és érik a hármas is. Rengeteg hasznos és haszontalan plugint lehet letölteni hozzá és nekem bevált. Nade nem is kell félteni. Egyedül akkor voltam bajban, amikor IE-re készített szoftvert nem teszteltem IE-n csak FF-en és máshogy működött mint kellett volna neki.

Nincsenek megjegyzések: