2005-11-11

Ajaxos fejtegetés

Kezdetben volt a HTML, ami az SGML egy változata. A céljának -hogy olvasható legyen a gazdag dokumentumok forrása- megfelelt, viszont ahogy rájöttek a programozók a fastruktúra előnyeire kijött az XML -az SGML egy szigorúbb válfaja- és a HTML-nek is változnia kellett. Ebből lett az XHTML. Az XHTML-t könnyű kezelni a sok XML eszköz miatt. Dinamikusan lehet szerveroldalon DOM-ot összerakni, parse-olni is könnyebb, stb stb. Olvashatóbb is egyébként.

Ezzel párhuzamosan fejlődött a kliensoldali scriptelés is. Az XHTML elterjedésével a script-ek is egyre merészebben módosítgatják a DOM-ot és az XmlHttpRequest megjelenésével már a lap újratöltése nélkül is tudnak kliens-szerverinterakciót kezdeményezni ami esetleg a lap (DOM) csak egy részének megváltoztatását eredményezi.

Abszurd az eset, mert az először letöltött dokumentumnak esetenként látszólag egyáltalán nincs köze a browserben ténylegesen megjelenő oldalhoz. Az oldal forrása pedig már nem igazán átlátható. Tehát az (X)HTML szerepe teljesen megváltozott. Az egyszerű szövegszerkesztő már rég nem elég egy oldal szerkesztéséhez és most az XmlHttpRequest -és így a fokozott kliens-szerver kooperáció- megjelenésével a mostani kérés-válasz modellre épülő eszközök (asp.net, jsp, szervletek, php) túl primitívek a feladat megoldásához.

Éppen ezért fogott neki több szervezet is a különféle AJAX frameworkok fejlesztésének. Na majd meglátjuk melyik a "jobbik"...

Nincsenek megjegyzések: