2005-11-30

AjaxTags vs Taconite

Belekukkantottam ennek a két frameworknek a kliensoldali javascript forrásába és azt kell hogy mondjam, a Taconite korrektebbnek néz ki. Az AjaxTags-ban külön tag-eket kezdenek el fejleszteni (taglib) -ez eddig rendben is van. Viszont a .js fájlban direktben benne vannak a komponensek kliensoldali kódjai. Mindegyiknek külön paraméterezése van vagy mi, ami abszolút nem tetszik nekem. És ha lesz 600 komponens akkor 1 megás lesz a .js fájl? A Taconite jóval általánosabb és körültekintőbb megoldásnak tűnik így első ránézésre.

Egyébként van még az AjaxAnywhere ami szintén egy open source project, de nem szorosan ide tartozik mert hagyományos webappokat lehet átírni vele ajax-osra. Azért kicsit idetartozik, mert biztos általános megoldásai vannak. Olyasmit láttam, hogy ki kell jelölni a jsp-ben (taglib) hogy melyik rész lecserélhető ajax-szal. Jó gondolat.

Láttam két céget, mégpedig a Backbase-t (Amszterdamban székelnek) és a Laszlo Systems-et akik foglalkoznak kommerciális ajax megoldásokkal. Úgy nevezik hogy rich web applications. A Backbase szimpatikusabb, a Laszloéknak kicsit körmönfontak a demói.

Nincsenek megjegyzések: