2009-11-24

Archiver wanted

Időnként backup-ot szoktam csinálni a notebook-om vinyójáról, de -hogy is mondjam- elég kezdetleges módszerrel: Simán átmásolom a partíciókat egy külső USB-s HDD-re. Illetve most már csináltam egy kezdetleges szoftvert, ami nem akad el ékezetes fájloknál (mint a windows vagy a Total Commander néha), normálisan előre összegyűjti a különbségeket amiket másolni kell, viszonylag értelmesen kiírja hogy mennyi van még hátra, nem zabálja a procit és a memóriát és tudom hogy mi van ha a művelet közben leállítom. Viszont még nagyon sok funkció hiányzik belőle. Talán érdemesebb lenne választanom a meglévő archiváló szoftverek közül, minthogy ezzel pepecselek, de semmi ingerenciám használhatatlan programokkal való szíváshoz és (un)installálgatáshoz. Megmondom őszintén, a legkevésbé kedvelt elfoglaltságaim közé tartozik Google alapján találomra letöltött programok kipróbálgatása, úgyhogy inkább megkérdezem: Tudtok jó archiváló/másolat készítő szoftvert ami teljesíti az alábbiakat?

  • Fusson Windows XP-n és Vista-n, de ne akarjon nagyon beépülni a rendszerbe. Ne másszon bele a registrybe, ne indítson service-t, ne rakjon bele új menüpontokat a könyvtár explorerbe. Nem gond ha Java.
  • Értelmes GUI-ja legyen, amihez nem kell pilótavizsga.
  • Tudjon külső USB-s vinyóra archiválni. (Ez nem egy nagy igény.)
  • Meg lehessen mondani neki, hogy mely könyvtárakat archiválja, melyeket hagyja ki.
  • Természetesen támogassa az incremental backup-ot. A régi fájlokat felülírhatja, nem gond.
  • Legyen nagyon reszponzív: Mindig tudjam hogy hol tart. Normálisan írja ki hogy mennyi idő és hány kilobájt van hátra a másolásból. Az sem árt ha az átviteli sebességet kiírná.
  • Bármikor para nélkül le lehessen állítani. Archiválás közben is lehessen használni a gépet.
  • Jó lenne ha tudna olyat, hogy eleve titkosítva írja ki az archívot, és akkor kellene egy olyan szoftverkomponens is, amivel ebbe a titkosított archívba bele tudok nézni. Ezt a szoftverkomponenst jó lenne ha nem kellene installálni, hanem akárhova bepottyantva működne. (Tipikusan az archív mellé tenném be a külső vinyóra és onnan futtatnám.)
  • Ha jelszó alapú titkosítást tud már az is jó, de szuper lenne ha valami kulcsos megoldást is támogatna.
  • Legyen ingyenesen letölthető, korlátozás- és köcsögségmentes.
Ezek az igényeim. Tudtok valami olyan szoftvert ami ezeket biztosítja? Vagy kénytelen leszek tovább reszelgetni a sajátot?

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Hi, cobian backup a te embered.
A 8-as verzió még open source volt, a 9-es már "csak" simán free.
Van benne incremental tömörítés, zip-ként archiválás (jelszóval), szintén külső vinyóra használom, stb, stb, check it out

István írta...

Én is rengeteget keresgéltem, de a Windows-os csodákat kb. 3-4 után untam meg. Lassúak voltak, lefagytak, stb. Nekem a Linux-os rsync vált be, és Windows alatt Cygwin-nel használom. Igaz, parancssori, viszont maximálisan személyre szabható, és bármely más Linux-os eszközzel kombinálható, így a lehetőségek végtelen tárháza. Pedig alapban Windows-os vagyok.

tvik írta...

Köszi a tippeket!

Az rsync annyira nem bejövős, mert alapkövetelmény, hogy ne nagyon kelljen installálgatni, a cygwin-t meg ugye kellene. Nem csak a saját gépemről van szó, hanem a családban máséről is. Nagyibarát GUI is jól jön.

A Cobian-t kipróbáltam és tényleg elég sokféle funkciója van, de a reszponzibilitása nem túl jó. Egyelőre használom azt, de nem állok le a saját archiváló eszköz szögelgetésével sem. Az enyém kiírja pontosan hány fájlművelet van még hátra, ez hány megabájt, mennyi az átviteli sebesség és tippel rá egy hátralévő időt (az utóbbit még finomítanom kell). Az a jelmondatom, hogy ha valami lassú, legalább legyen róla pontos és megnyugtató visszajelzés hogy hol tart.

soulscape írta...

Én a CrashPlan-t választottam, hosszas olvasgatás és körömrágás után.
Tud inkrementálisan backupolni megadott folderbe, másik gépre (pl. a családon belül lehet egymást mirrorolni) és fizetős online tárhelyre. Elég részletesen kiírja, hogy mi történik: átvitt adatmennyiség, hátralévő adatmennyiség, pillanatnyi adatátviteli sebesség, stb. Kérésre még adott időközönként státusz email-t is küld arról, hogy milyen backupok történtek, sikeresek voltak-e, stb.
Már a kliensen titkosítja az adatokat, akárhova is küldöd.
Ja, és eléggé cross-platform: Win, Mac, Linux, OpenSolaris.

tvik írta...

No ezt a CrashPlan-t megnézem amint lesz rá időm. A legutóbbi JavaPosse epizódban ezt válaszották a hét szoftverének. Nem egy komoly cím, de viszonylag jó szoftvereket szoktak találni a srácok.